Güney Marmara’nın en büyük tarım fuarı, 29 Eylül’de kapılarını ziyaretçilerine açacak. Fuarın paydaşları Biga’da düzenledikleri basın toplantısında tüm Bigalıları ve Çanakkalelileri 17’ncisi düzenlenecek Biga Fuarı’na davet ettiler. Fuar öncesi konuşan Biga TSO Başkanı Şadan Doğan; “Son zamanların en kalabalık Biga Fuarı’na evsahipliği yapmaya hazırlanıyoruz. Tüm hemşehrilerimizi fuarımıza davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

29 Eylül Cuma günü saat 10.00’dan itibaren ziyaretçilere açılacak olan Biga Fuarı’nın açılış töreni aynı gün saat 14:30’da düzenlenecek. Fuar 29 Eylül-1 Ekim tarihleri boyunca devam edecek. Biga Fuarı’na 130’dan fazla firmanın katılacağı ifade edilirken, bu yıl coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımına önem verilecek. Fuar süresince tarımla ilgili söyleşiler gerçekleştirilecek.

baf7015c-b558-4233-8f0e-13bb2aa1d229

“EN KALABALIK BİGA FUARI…”

Son zamanların en kalabalık katılımı olacak Biga Fuarı’nı düzenleyeceklerini ifade eden Şadan Doğan; “Bugün Mevlid Kandili. Hepinizin mübarek kandilini kutlayarak konuşmama başlamak istiyorum. Bugün Biga Fuarı öncesi sizlerle bir araya gelmek istedik. Biga Fuarımız tarihe baktığımızda 1915 yıllarına dayanan bir geçmişe sahip. 1995 yıllarında ise Biga Kocabaş Çayı Köprüsü yanında 7 firmayla başladı ve bugünlere geldik. 9 yıldan beri Renkli Fuarcılık ile organizasyonu sağlıyoruz. Umut bey ve Önder bey, sahipleri de burada. Kendilerine de bu fuarlardaki katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Fuarımızın açılışına Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız Ebubekir bey gelecek. DSİ genel müdürümüz gelecek. TOBB’dan yönetim kurulu üyelerimiz katılacak. Bakanlarımızı, TOBB Başkanımızı ve birçok değerli ismi davet ettik. Bu yıl geçmiş yıllara göre talebin en yüksek olduğu fuarlardan birini gerçekleştireceğimizi tahmin ediyoruz. Yaklaşık 130 firma katılacak. Hala talep alıyoruz. Fuarımızda geçmiş yıllarda yaptığımız Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması’nı bu yıl da yapacağız. Farklı bir konseptle yapacağız bu yıl. Tek tek siyasi partilerimizi, odalarımızı ziyaret ettiğimizde de konuştuk. Dışarıdan katılımın çok yüksek olmasını bekliyoruz. Bölgemizdeki en az 10 oda ve borsamız fuarımıza otobüs kaldıracak. Herkesten ev sahipliği yapmasını rica ettik. Protokol katılımının da yüksek olmasını bekliyoruz. Fuarda coğrafi işaretli ürünlerimizi tanıtmak istiyoruz. Meleki ve Teknik liselerimiz ve MYO da stand açacak” ifadelerini kullandı.

dfef0a74-66a2-48cd-899f-3b1e27e67640

“FUAR SÜRESİNCE İŞYERLERİMİZİ AÇIK TUTALIM”

Biga Fuarı süresince Biga çarşı esnafının işyerlerini açık tutmalarını rica eden Şadan Doğan; “Biga esnafımızdan ricamız işyerlerini geç saatlere kadar açık tutmaları. Dışarıdan çok sayıda misafirimiz gelecek. Biga esnafından alışveriş yapacaklarını bilmelerini istiyoruz. Fuar ziyaretçilerimizin Biga çarşısında zaman geçirmelerini önemsiyoruz. Biz Biga TSO olarak 50’inci yılımızı kutluyoruz. 50’inci yılımıza özel projelerimiz var. İş insanlarıyla buluşmalarımız olacak. Seminerlerimiz olacak. Eğitim çalışmalarımız olacak. Bizim Biga olarak birlik ve beraberliğimiz kıskanılıyor. Bugün de hep birlikte karşınızda beraberiz. Tek amacımız Biga’yı iyi bir şekilde tanıtmak istiyoruz. Biz her zaman Ankara’da Biga olarak bir bütün halinde, birlik ve beraberlik içinde ziyaretler gerçekleştiriyoruz ve Bigamız için önemli gördüğümüz projelerin hayata geçmesi için çalışıyoruz. Bu projelerden imzaları atılanlar var. Sera OSB, Karabiga Limanı, 3’üncü Sanayi Sitesi gibi projelerimiz Ankara’da. Okullarımızın inşaatları bitiyor. En son da Güzel Sanatlar Lisesi’ni de Bigamıza kazandırmak istiyoruz. OSB genişleme sahamız tamam. Kısacası Bigamız her geçen gün büyüyor ve gelişiyor” dedi.

BİGA SIĞIRCILIĞI GÜZELLİK YARIŞMASI

Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması’nı düzenleyeceklerini ifade eden Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca; “Uzun bir aradan Biga Sığırcılığı Güzellik Yarışması yapılacak. Bu sene hayvanları fuar alanında toplamak yerine, başvuru sahiplerini işletmelerinde ziyaret ettik. Profesyonel jüri kullandık. Yaklaşık 40 köyümüzde 60’dan fazla hayvanı değerlendirdik. Fuar alanında birincileri sergileyeceğiz ve orada ödül takdimi yapacağız” dedi.

Önümüzdeki yıllarda ilgiyi arttırmak için çalıştıklarını dile getiren Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş ise; “Birinciler sadece alana gelecek. Bu alanda her ödül alana bir küçük altın hediye edeceğiz. Ayrıca 25’er çuval yem hediye edeceğiz. Bu yarışmanın daha da cazip hale gelmesi için dereceye giren kesim hayvanının piyasadan daha pahalı bir bedelle satışını yapacağız. İnşallah iyi bir tören olur” dedi.

“SÖYLEŞİLER DÜZENLENECEK”

Fuarda gerçekleşecek söyleşilerle ilgili bilgi veren Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün; “Ziraat Odası olarak 29 Eylül’de tarım yazarımız Ali Ekber Yıldırım’ı davet ettik. Fuar alanında saat 20:30’da bir söyleşi yapacak. 30 Eylül akşamı da bitkisel üretime katkı sağlamak adına Yeditepe Üniversitesi’nden Metin Turan hocamız gelecek. Yine tarım yazarımız Mine Ataman 30 Eylül’de bizimle birlikte olacak. Söyleşiler saat 20:30’da fuar alanımızda olacak. Bir de belediyemiz nohut kahvesini, ticaret odamız Biga peynir tatlısını, ziraat odası olarak biz de Biga pirincinin coğrafi işaret tescilini aldık. Ben tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ticaret borsamız da Biga yakan biberi ile ilgili bir çalışma yapıyor. Bunu da başaracağız. 30 Eylül akşamı Biga pirincinden pilav yapıp misafirlerimize tattırmak istiyoruz. Fuarımızın en büyük olayı, coğrafi işaretli ürünlerimizin tüm Türkiye’ye tanıtılması olmalı. Coğrafi işaretli ürünlerimizi bu fuarda tanıtabilirsek bizim için çok değerli bir iş olur” ifadelerini kullandı.

“KONU BİGA OLDUĞUNDA, BİGA TEK YUMRUK OLUYOR”

Biga’nın konu Biga olduğunda birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğine vurgu yapan Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan ise; “Biz gücümüzü geçmişimizden alan bir ilçeyiz. ‘Bigalılar kendilerini ayrı tutarlar’ derler ya. Bu ilçemizim yapısı, doğası. Biz Bigalılar gücümüzü geçmiş tarihimizden alıyoruz. Üç bin yıl önce Parion Antik Kenti’nde 80 bin nüfus yaşamış. Büyük İskender Granikos Savaşı’nı burada yapmış. Milli Mücadele döneminde Çanakkale’de en büyük desteği sağlayan ilçe olmuş ve ilçesinde birçok kahramanı ile dikkat çekmiş kadim bir ilçeyiz. Tarımı, doğası, hayvancılığımız ve inşallah bundan sonra turizmle birlikte bir şehirden ne isteniyorsa, herkesin bulabileceği bir şehir. Bu şehirde bu başarıyı elde tutmak, bütün dinamiklerle birlikte oluyor. Biga ile ilgili bir mesele olduğunda, Biga tek yumruk oluyor. Tarım Fuarı bizim için çok önemli. Tarım, hayvancılık ve sanayi var ilçemizde. Coğrafya olarak Marmara Denizi etrafında bakir kalmış bir yer Biga ovası. Ağır sanayinin gözü bölgemizde. 6 barajımız ve sulama göletlerimiz tarımı desteklemek için yapıldı. Tarım yapan çiftçimiz vanasını açsın, elektrik parası ödemeden sulamasını yapsın diye bunlar. Bizim bölge olarak olmazsa olmazımız tarımdır. Bitkisel Üretim Sera OSB çalışmamız, aynı zamanda Biga’mızda bitkisel üretimin sigortası olacak. Biga çiftçisi bundan sonra örtü altı yetiştiriciliğine dönecek inşallah. Biga’da artık sebze ve meyvenin, bitkisel üretimin ihracatı yapılabiliyor. Bu fuar, Biga’nın fuarı. Her bir Bigalı sahip çıkmalı. Biz fuarımızla gurur duyuyoruz. Güney Marmara’da en büyük tarım fuarı, Biga’da” ifadelerini kullandı.

Toplantıya Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Doğan, Biga Ticaret Borsası Başkanı Bülent Baş, Biga Ziraat Odası Başkanı Güray Ergün, Biga İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fevzi Atmaca, Biga TSO Meclis Başkanı Melih Akyıl, Biga Fuarı Tertip Komitesi Başkanı Erol Şener, Biga TSO Meclis Üyeleri, yöneticiler, belediye çalışanları ve basın mensupları katıldı.

(Haber: Ahmet Tunç)

fcb3b7c5-94f2-47a9-87c2-1f43c965759e

ee847a39-fb49-4498-a428-bc13db847297

e960ca33-6572-4225-9357-b6dd32f7cf0f

e050e93f-6d97-4e3f-94d7-e8ee60dc0350

Biga'da Mısır Kurutma Tesisi hizmete girdi Biga'da Mısır Kurutma Tesisi hizmete girdi

caaedd0f-cabc-458c-a97e-5acb96675f2c

b366f676-f0b5-43a0-bcaf-462ebfdf6718

82e75a52-551a-4fb5-9b96-67c64f9f06db

2ecb2b56-36b2-4e4f-b2fe-fcec3fe4986a

0ec6a957-59c3-45a9-9e1b-b90a594bdaa2

0b5354c6-d570-439a-9c66-2374586d48d9

Editör: Ahmet Tunç