ÇTSO Mart ayı olağan Meclis toplantısı yüzyüze ve online yöntemle gerçekleştirildi.  Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; 18 Mart tarihinde açılacak olan 1915 Çanakkale Köprüsüne değinerek; “Çanakkale’nin iki yakasını birbirine bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsünün açılışı ile ülkemiz kritik bir kaynağı kazanacak. Bu köprü ile Çanakkale ve bölgemizin ticareti ve turizm potansiyelinin de gerçeğe dönüşmesinde etkili bir adım atılacak” dedi.

“RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI YENİ BİR BOYUT KAZANDI”

Tüm dünyanın endişe ile takip ettiği Rusya-Ukrayna savaşı işadamlarının da gündemindeydi. Yaşanan savaşı değerlendiren Meclis Başkanı Osman Okyay; “Geçtiğimiz günlerde bölgemizde Rusya-Ukrayna gerilimi yeni bir boyut kazandı. Savaşın ikinci haftasında, temennimiz tarafların bir an önce uzlaşması, çatışmaların sonlandırılması ve kalıcı barışın sağlanmasıdır. Ancak bu gelişmeler sağlanırken Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi elzemdir. Bu savaşın dolaylı ve dolaysız yollardan, hem küresel piyasalara olan etkisi hem de Türk ekonomisine direkt etkileri sebebiyle gelişmeleri takip etmek zorundayız. Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin büyüme verileri açıklandı. Ülkemiz, pandemi etkisi ve ekonomik sıkıntılara rağmen yüzde 11 oranında büyüdü. Ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması, istihdama yansıması, üretim araçlarının artması yönünde etkisinin analiz edilmesi gerekmektedir” dedi.

“PETROL FİYATLARI ARTMAYA DEVAM EDERSE..”

Petrol fiyatlarındaki aşırı artışa dikkat çeken Osman Okyay; “Bu yıl pandemi etkisinin azalması ile turizm gelirlerinin artması ile ekonomik büyüme oranlarına yansıması beklenmektedir. Ancak elbette özellikle Rusya-Ukrayna çatışmasına bağlı bölgesel gerilimler ciddi risk taşıyorlar. Petrol fiyatlarının varil başına 120 doları geçmesi, ülkemizde de mazotun 22 TL’ye, benzinin ise 20 TL’ye dayanması oldukça endişe verici gelişmeler. Savaşın devamı halinde fiyatların 185 dolara kadar çıkabileceğine dair öngörüler dahil mevcut. Hâlihazırda enflasyonist bir rejimdeki dünyada, bu gelişmeler ekonomik faaliyetlerin devamlılığı için oldukça kaygı verici ve düşündürücüdür” dedi.

“EKONOMİNİN YÖNÜNÜ SANAYİLEŞME, ÜRETİME ÇEVİRMEMİZ GEREKİYOR”

Uzun yıllardır iktidarın desteği ile Türkiye’nin ekonomik büyümesini sağlayan İnşaat Sektörünün çökmesi ile birlikte Türk ekonomisi de krize girmişti. Yaşanan kriz nedeniyle iktidarın aldığı önlemlerin olumlu bulduklarını belirten Osman Okyay; “Hükümetimiz gıdada KDV’yi yüzde 1’e düşürdü. Son yapılan düzenleme ile meskenlerdeki düşük tarife elektrik kullanım sınırı ayda 240 kilovat saate yükseltildi, ayrıca tarımsal sulama ve meskenler için elektrikte KDV yüzde 8'e düşürüldü. Kademeli tarife uygulaması ticarethaneleri kapsayacak şekilde genişletildi. Böylece tüketimine göre faturalarda net yüzde 8 ile yüzde 14 oranında bir indirim sağlanması bekleniyor. Bu gelişmeler umarım zor zamanlardan geçen esnaflarımıza bir nebze olsun destek olacaktır. Bu noktada şunu belirtmeliyim ki, ekonomik gelişimin ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle çok geç kalmadan, ekonominin yönünü sanayileşmeye, üretime ve innovasyona daha fazla çevirmemiz gerekmektedir” uyarısında bulundu.

“İHRACAT VE İŞLETME HARCAMALARI DESTEK PAKETLERİ BAŞVURULARI BAŞLADI”

Meclis Başkanı Osman Okyay yeni açıklanan destek paketine de değinerek; “İhracat Destek Paketi'nden, hiç ihracat yapmamış ancak ihracat yapma ihtimali olan firmalar da yararlanabilecek. KOSGEB'in, 'bu firmanın ihracat yapma potansiyeli var' dediği firmalara da kredi imkanı getirildi. İş dünyasının talepleri doğrultusunda yeni paketler üzerinde de çalışıldığını biliyoruz. Paketin sağlayacağı destekle reel sektörün nefes alacağını umuyoruz. Çanakkale’miz için çok önemli bir yeri olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışının sanayicimiz, tüccarımız, üreticimiz için büyük fırsat olacağını düşünüyorum. Köprü ile ilimizin üretimi olan ürünlerin pazarda payını artacağına inanıyorum” dedi.

“KÖPRÜMÜZ İLE İKİ YAKAMIZ BİR ARAYA GELECEK”

ÇTSO Yönetim Kurulu adına Mart ayı olağan Meclis Konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; Çanakkale Köprüsüne inceleme gezisi düzenlediklerini hatırlatarak; “Mart ayı baharın müjdecisi, Çanakkale içinse çok başka bir anlamı var. Deniz Zaferimizi kutladığımız, şehitlerimizi andığımız özel bir ay. 2022 18 Mart’ının ise 1915 Çanakkale Köprümüzün açılışına şahitlik eden, gurur veren bir anlamı daha olacak. Yönetim Kurulumuz ile birlikte Köprümüzü ziyaret ettik ve Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaatı A.Ş. CEO’su Sayın Mustafa Tanrıverdi’den bilgi aldık. İnşallah 9 gün sonra köprümüz ile iki yakamız bir araya gelecek. Mart ayı konuşmama Köprümüzün hayırlı olmasını dileyerek başlamak istedim” dedi.

“AKARYAKIT İSTASYONLARI KAPILARINA KİLİT VURMA NOKTASINDA..”

Artan döviz kurları ve petrol fiyatlarının sosyal yaşam kadar ticareti de derinden sarstığına dikkat çeken Selçuk Semizoğlu; “Son meclis toplantımızdan bu yana akaryakıta kaç kere zam geldi sayamadım ama gerçekten akaryakıt bayisi üyelerimizin isyanı çok fazla. Bu konuda Yönetim Kurulu Üyemiz Volkan Temiz Bey iki kere açıklama yaptı. Madalyonun iki yüzü var; bir tüketici yüzü, bir de satış yüzü. Dünya genelinde petrol fiyatının ve dövizin artmasından dolayı karları sabit kalan 14.000 civarında akaryakıt istasyonu neredeyse kapısına kilit vurma noktasında. Bu konuda TOBB nezdinde de girişimde bulunduk” ded.

“MECLİSİMİZDEKİ KADIN ORANI ŞEHRİMİZE YAKIŞMIYOR”

ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Kadınlar Günü nedeniyle ÇTSO tarafından yapılan organizasyonlara değinerek; “07 ve 08 Mart tarihlerde İl Kadın Girişimciler Kurulumuzun Kadınlar Günü dolayısı ile düzenledikleri etkinliklere katılım sağladık. Tek kadın Meclis Üyemiz Ayşin Hanımın ve kadın çalışanlarımızın Kadınlar Gününü kutluyorum. Oda personelimizin yüzde 60’ı kadın, bu oran güzel ancak Meclisimizde 55’te 1 olan oranın Odamıza da Çanakkale gibi bir şehre de yakışmadığını düşünüyorum. İnşallah yeni dönemde bu oranı daha yukarılara taşımayı başarırız” dedi.

Ücretsiz Pepsi kola dağıtarak dikkat çektiler Ücretsiz Pepsi kola dağıtarak dikkat çektiler

İSRAFTAN KAÇINMAK, İŞ DÜNYASI OLARAK ÜRETMEK ZORUNDAYIZ”

Hayat pahalılığına dikkat çeken ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “Her geçen gün üretmekten başka çıkışımız olmadığını yaşayarak çok iyi tecrübe ediyoruz. Pandemi, enerji krizi, savaş… Her birinin etkilerini yansımalarını hep birlikte görüyoruz. Faturası enflasyon baskısı ve alım gücünün düşmesi olarak hepimize kesiliyor. 2022 yılı Şubat ayında TÜFE yüzde 4,81 oranında arttı ve bu artışla birlikte yıllık enflasyon yüzde 54,44 düzeyinde gerçekleşti. Ama bizim hissettiğimiz bu yüzde 54,44’ün çok daha üzerinde. 2022 yılı Şubat ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat yüzde 25,4 oranında artışla 20 milyar 3 milyon dolar, ithalat yüzde 45,6 oranında artışla 28 milyar 99 milyon dolar oldu. Üye sayımız ile ilgili de bilgi vermek isterim. Son Meclis toplantımızdan bugüne 46 üyemiz ÇTSO ailemize katılırken 11 üyemiz de çeşitli sebeplerden kaydını sildirdi ve bugün itibariyle 8 Bin 441 üyeli bir aileyiz” dedi.

(Haberin Kaynağı: Aynalı Pazar Gazetesi)

Editör: Ahmet Tunç