Bigalı Kadın Girişimcilere GMKA Desteği Bigalı Kadın Girişimcilere GMKA Desteği

Coronavirüs vakalarının Türkiye’ de görüldüğü 11 Mart 2020 yılında alınan hızlı bir karar ile işyerlerini kapatan esnaf işyerlerini kapattıktan 2.5 ay sonra işyerlerini açabilmiş ancak vaka sayısının artması ile yine aynı işyerleri kapatılmıştı. İşyerleri yaklaşık 80 günden buyana kapalı olan esnaflar işyerlerinin açılmasını bekliyor. Hükümette ve Sağlık Bakanlığı’nda yapılan toplantılarda, zorda olan kafe ve restoranların mart ayından itibaren açılmasıyla ilgili çok sayıda öneri konuşuluyor. Bu işletmelerin kapalı mekânlarında 45 dakikadan fazla oturulmaması, kapasitenin yüzde 30 ile sınırlı tutulması önerilerin başında geliyor.

“İŞ YERİ KAPALI OLAN ESNAFLAR O ORGANİZASYONLARI ÖRNEK GESTERİYOR”

Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan Cafe, Restaurant gibi kapalı olan mekânların tekrar açılması konusunda yaptığı açıklamada “Coronavirüs nedeni ile Cafe ve Restaurant gibi işletmelerin 2. Kez kapanmasının üzerinden 80 günü aşkın bir süreç geçti. Bu işyerlerinin açılması ve faaliyete geçmeleri konusunda da herhangi bir kesin tarih belirlenmedi. Şuan 80 günü aşkın bir süre işyerleri kapalı olan esnafların çok büyük sıkıntıları var. İşyerleri, çok uzun süreden buyana kapalı olan esnaflarımızın psikolojik yaşadıkları sıkıntı ayrı, maddi olarak yaşadıkları sıkıntılar ayrı. İşyeri kapalı olan Esnaflar bunaldı. Büyük sorunlar var. Biz esnaf temsilcileri olarak her zaman şunu savunduk. Dedik ki, bazı organizasyonlarda,  bazı işletmelerde örnek veriyorum, kış sezonu turizm işletmelerinde ve birçok yerde belirli bir kurallara uyularak işletmelerdeki faaliyetler devam ediyor. Şimdi bu noktada işyerleri 80 günden buyana kapalı olan esnaflarda bu durumu örnek gösteriyorlar. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ a genel Başkanımız Bendevi Polandöken tarafından esnafın istekleri aktarıldı. Bize o tarihte ülke genelinde Coronavirüs’ün 3. Kez mutasyon geçirdiği ve birçok ilde’ de mutasyonlu virüsün görüldüğü söylendi. Hal böyle iken normalleşme sürecine geçilmesinin sıkıntı yaratabileceği ifade edilmişti. Ancak illerin vaka sayılarına göre bir gelişme olabileceği ifade edildi. Biz bu açıklamaya sevindik ve merakla gelişmeleri bekledik. Uzun süreden buyana kapalı olan esnaflarımızın hiç açılmamasındansa belirli kurallara uyarak açılmalarından tekrar iş yapmalarından yanayız.

“ESNAFIN MADDİ KAYBI VE SIKINTISI DİZ BOYU..”

Özcan esnafların uzun süreden buyana kapalı olan işyerlerinin açılması için önerilecek şartları da kabul edeceğini belirterek “Belirli şartları yerine getirerek kademeli bir şekilde esnaflarımızın kapalı işyerlerinin açılmasını cani gönülden bekliyoruz. Son günlerde kapalı işyerlerin açılması ile ilgili yapılan haberlerde ve sosyal medyada birçok şart yazılıyor. Bu şartlar neler, açılacak işyerleri içindeki müşterilere 45 dakika sınırlama getirilmesi. İşyerlerinin kapasitesinin %30’ unun kullanılması. Ancak esnafların kapalı olan işyerlerinin açılması ile ilgili şartlar belirlenmedi. Bunu da ifade edeyim. İllerdeki vaka sayısına göre kapalı olan işyerlerinin açılması konusunda yetki verilirse biz esnaf temsilcileri olarak bunun mücadelesini vereceğiz. Paket servis yaparak bu işler olmuyor. Peki, işyerlerinin açılması ile ilgili ne yapılabilir HES kodundan tutun, belirli bir kurallara uyarak işte %40 kapasite ile mi başlanacak?  Bir yerden başlansın ve artık kapalı işyerleri açılsın. Bir süre sonra duruma göre esnaflar üzerindeki kısıtlamalarda zamanla hafifletilsin. Şu aşamada işyeri kapanan esnaflar bilim kurulunun kararlarına, şartlarına ve tavsiyelerine uyma zorunluluğumuz var. Ama kapalı işyerlerimizin açılması talebimizin de çok acele sonuçlanması lazım. Geldiğimiz durum esnafın maddi kaybı ve sıkıntısı diz boyu manevi olarak da artık esnafın psikolojisi bozulmuş durumda. Önünüzü görememek kadar kötü bir şey var mı? Kapalı olan işyerleri hangi şartlar olursa olsun açılmalı ve esnaf çalışmaya başlamalı. Çanakkale için açıklanan vaka sayıları Türkiye’nin en düşük sayıları. En azından bu durumu kullanarak biz bir yerden başlamalıyız” dedi.

Editör: TE Bilisim