ÇOMÜ, TEKNOFEST'ten Ödülle Döndü ÇOMÜ, TEKNOFEST'ten Ödülle Döndü

Biga Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan, mesleki eğitim desteklerinin artırılması ile ilgili bir açıklama yaparak “25 Aralık 2021 tarih ve 31700 sayılı Resmî Gazete’de Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair 7346 sayılı Kanun yayımlandığını ve bu kanunun; 12'nci maddesi ile 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25'nci maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesine "aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde otuzundan" ibaresinden sonra gelmek üzere "kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12'nci sınıf öğrencilerine asgari ücretin yüzde ellisinden" ibaresi eklendiğini belirtti.

14'ncü maddesi ile 3308 sayılı Kanunun geçici 12'nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiştir:

"2016-2017 eğitim ve öğretim yılı sonuna kadar uygulanmak üzere aday çırak ve çıraklar ile 18''inci madde hükümleri uyarınca işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere, 25'inci maddenin birinci fıkrası kapsamında yapılacak ödemeler asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan, kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12'nci sınıf öğrencilerine yapılacak ödemeler asgari ücretin yüzde ellisinden az olamaz. Mesleki eğitim merkezi programı dışındaki okul ve kurumlarda öğrenim gören öğrencilere ödenebilecek en az ücretin; yirmiden az personel çalıştıran işletmeler için üçte ikisi, yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işletmeler için üçte biri; mesleki eğitim merkezi programına devam eden öğrencilere ödenebilecek en az ücretin ise tamamı 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 53 üncü maddesinin üçüncü fıkrasının (B) bendinin (h) alt bendi için ayrılan tutardan Devlet katkısı olarak ödenir. Bu kapsamda yapılacak ödemeleri on eğitim ve öğretim yılına kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir. Staj yapacak işletme bulunamaması nedeniyle stajını okulda yapan ortaöğretim öğrencileri ile öğretim programı gereği staj yapmak zorunda olmayan yükseköğretim öğrencilerinin yaptıkları stajlar bu fıkra hükmü kapsamı dışındadır. Kamu kurum ve kuruluşlarına Devlet katkısı ödenmez."

"Bu madde uyarınca ödenen Devlet katkısı ödemenin yapıldığı tarihi takip eden iki ay içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesinden İşsizlik Sigortası Fonuna aktarılır." Birinci fıkrada bu fıkrayı düzenleyen Kanunla yapılan değişiklikler sebebiyle 2021-2022 eğitim ve öğretim yılından önceki döneme ilişkin geçmişe dönük olarak herhangi bir ücret veya Devlet katkısı ödemesi yapılmaz." Buna göre Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan düzenlemeler ile; Kanunun 25'nci maddesinde belirtilen en alt ücret tutarları bu maddenin uygulanma süresinin Cumhurbaşkanı'nca uzatıldığı süre boyunca işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrenciler için asgari ücretin net tutarının yüzde otuzundan az olamayacağı, Mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören öğrencilere işletmeler tarafından ödenebilecek en az ücretin tamamının devlet katkısı olarak ödenmesi, İşletmelerde beceri eğitimi ve staj yapan öğrencilere işletmeler tarafından ödenecek ücretlere yönelik Devlet katkısı ödeme süresinin beş yıl daha uzatılması yetkisi Cumhurbaşkanı'na verilmesi düzenlemeleri yapılmıştır. Bununla birlikte; işletmelerde beceri eğitimi ve staj yapan öğrencilerin alacakları ücretlerin alt limitlerini düzenleyen maddesinde değişikliğe gidilmiş ve kalfalık yeterliğini kazanan mesleki eğitim merkezi 12. sınıf öğrencilerine işletmeler tarafından ödenebilecek en az ücret asgari ücretin net tutarının yüzde ellisi olarak tespit edilmiştir. Kalfalık yeterliliklerine sahip 12. sınıf öğrencilerinin, 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine göre işletmeye daha fazla katkı sağladıkları dikkate alınarak bu öğrencilere farklı ücret uygulanması amacıyla bu düzenleme yapılmış olup, düzenleme ile birlikte mesleki eğitim merkezine devam eden 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin net tutarının en az yüzde otuzu, 12. sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin net tutarının en az yüzde ellisi ödenmesi sağlanmıştır. Yapılan bu düzenlemeler ile, işletmelerde mesleki eğitim gören, staj veya tamamlayıcı eğitime devam eden öğrenciler için mesleki eğitim destekleri artırılmıştır. Mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören öğrencilere işletmeler tarafından ödenebilecek en az ücretin tamamının devlet katkısı olarak ödenmesi sağlanmıştır. Uygulamanın hem öğrencilerimiz için hem de işletmelerimiz için hayırlı olmasını diliyorum’’ dedi.

Editör: TE Bilisim