Akşam Gazetesinden Şenay Büyükköşdere ile röportaj gerçekleştiren DOĞTAŞ ve Kelebek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan; "Türkiye mobilya sektörü kısa sürede dünyada 12’nci sıraya kadar yükseldi.

Hedefimiz ilk 7 ülke arasına girmek. 2023’te 15 milyar dolar ihracat hayal değil" diyerek iddialı açıklamalarda bulundu. Akşam Gazetesinden yayınlan röportajda Şenay Büyükköşdere'nin sorularını yanıtlayan Davut Doğan şu açıklamalarda bulundu;

Hükümetin piyasayı hareketlendirmek ve enflasyonla mücadele için açıkladığı vergide indirim paketiyle yüzü gülen sektörlerden biri de mobilya oldu. Mobilyada KDV yüzde 18’den 8’e inince, hammaddede yaşanan maliyet artışları nedeniyle zor bir dönem geçiren sektör rahat bir nefes aldı. Sektörün köklü oyuncularından Doğtaş ve Kelebek Mobilya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, yüzde 10 enflasyonla mücadele indirimine ek olarak gelen KDV indirimiyle birlikte mağazalarda hareketlenmelerin başladığını belirtti. Doğan, geçtiğimiz günlerde sektör temsilcileri olarak Bakan Berat Albayrak’la görüştüklerini hatırlatarak, “En büyük arzumuz; yüzde 8 KDV’nin kalıcı olması. Bakanımız, ‘size bir müjdem olabilir’ dedi. Ümitlendik” diye konuştu.                   

Mobilya sektörü temsilcileri olarak Bakan Albayrak’a ziyarette bulundunuz. Neler konuşuldu? 

Evet, mobilya sektörünün 5 temsilcisi olarak Sayın Bakanımızı ziyaret ettik. Bu yıl bizim öncelikli sıkıntımız hammadde firmalarına çok zam yapılması oldu. sünger, sunta ve kumaşa ortalama yüzde 60 zam geldi. Bu süreçte dolardaki yükselişi fırsata çevirenler de oldu. Mobilyada enflasyon yüzde 60’a çıktı. Biz bunu fiyatlara yüzde 35 civarında yansıttık. Bir diğer sıkıntı da finansal erişim ve finansal maliyetlerin yüksekliği oldu. Dolayısıyla bu sene hiçbir firmada reel büyüme olamadı. Biz de elimizde dosyayla hangi ürüne ne kadar zam geldiğini, hammadde fiyatlarının nasıl arttığını bakanımıza arz ettik. 

Fiyatların artması satışlara nasıl yansıdı? 

Geçen sene bir KDV indirimi oldu ve çok iyi iş yaptık. Doğtaş ve Kelebek markalarımızla yüzde 52 gibi bir büyüme elde ettik. Biz de 2017’de 52 büyüdüysek, 2018’de de yüzde 30 büyürüz dedik. Giderlerimizi de ona göre pozisyonladık. Fakat 2018 beklediğimiz gibi gitmedi. Satış büyümesi tek hanede kalırken, gider büyümesinde çok daha fazla artış oldu. 

Sonuç nedir peki? 2019’a nasıl bakıyorsunuz? 

2018 sektör için kayıp. Bizim için de öyle. Ama piyasalar yavaş yavaş normale dönüyor. 2019 için beklentilerimiz olumlu. 

Enflasyonla mücadele kapsamında yapılan yüzde 10 indirim, sektöre bir hareket getirdi mi? 

Evet etkisini gördük. Şimdi KDV’nin de etkisiyle piyasada bir hareket geldiğini görüyoruz. Mağazalar dolmaya başladı. 

Kredilerinizi ne yaptınız bu süreçte? 

Bu dönemde Eximbank sanayicinin yanında oldu. Biz de yurtiçindeki yüksek faizli kredileri 2 yıl ödemesiz 5 yıla yaydık. Dolayısıyla dövizdeki harekette, bizim firmamızı 5 yılın ortalaması ilgilendirecek. Hükümetin yaptıklarını da yabana atmamak gerek. 

DÜNYADA İLK 7 ÜLKE ARASINA GİRERİZ

Sizce Türk mobilya sektörü dünyada kendine bir yer edinebilir mi? 

Kısa sürde dünya sıralamasında 22’nci sıradan 12’ye yükseldik. En büyük 12’nci ihracatçı ülkeyiz. Bizim buradaki hedefimiz ilk 7’ye girmek. Çin, ABD, İtalya, Almanya, Polanya ve İspanya’nın ardından 7’nci sıraya oturabiliriz.  

Bir ara TMSF’ye geçen Boydak markalarıyla ilgilendiğinizi açıklamıştınız. İlginiz sürüyor mu? 

Artık ilgilenmiyoruz. Konjonktür değişti. Bizim rakiplere göre yatakta eksiğimiz vardı. Şimdi yeni bir marka çıkardık. Lova. Şimdi Lova’yı Doğtaş’ın içine yerleştirdik. Stantlar yapıldı. Ve artık bunları dışarıda münhasır bayiliklerle büyüteceğiz. 3 yılda 100 mağazaya ulaşırız. 

RUSYA'YA 5 MAĞAZA BİRDEN GELİYOR

Ülkelerle siyasi ilişkiler, sizin işlerinize de yansıyor mu? 

Tabi yansıyor.. Mesela geçen ay Rusya’da bir distribütörlük anlaşması yaptık. Aynı anda 5 mağaza hazırlanıyor. 

Başka yurtdışı mağazalar olacak mı? 

30 civarında ülkede 50 mağazamız oldu. Yurtdışında hızlı gidiyoruz. Bu yıl dış pazarlarda yüzde 50 büyürüz. 

"İnternet satışı için yeni bir marka çıkarıyoruz. Bu ay içinde internetten ilk satıımızı yapmayı planlıyoruz." 

HER YIL %13 BÜYÜDÜK, BU SENE TAKILDIK

Bu sene büyüyecek misiniz? 

Yılsonunu yüzde 3-5 gibi bir büyümeyle tamamlayacağız. Bu da aslında reel küçülme anlamına geliyor. Çünkü siz yüzde 30-35 zam yapar ve bunun karşılığında 3-5 büyüyorsanız bu küçüldüğünüz anlamına gelir. Bu bütün sektör için geçerli. Son 10 yılda biz sektör olarak her yıl ortalama yüzde 13 büyümeyi yakalamıştık. Bu sene takıldık. 

Biga Yakan Biberi İçin Coğrafi İşaret Tescil Süreci Başladı Biga Yakan Biberi İçin Coğrafi İşaret Tescil Süreci Başladı

"Geçen yıl 609 milyon TL ciro yaptık. Bu sene %3-5  büyüme bekliyoruz. Bu yılki kayıpları 2019’da telafi edeceğiz."  

İTHALAT 600 MİLYON $, İHRACAT 3 MİLYAR $ 

Sektörde ihracat ithalat dengesi nasıl?  

Dış ticaret açığı vermeyen ender sektörlerdeniz. 600 milyon dolara yakın ithalat var, ihracat ise 3 milyar dolar. Biraz destekle ciddi rakamlara ulaşabiliriz. 2023 hedefimiz 6 milyar dolar ihracat. Bunu her halükarda 10 milyar dolara çıkarırız diyorduk. Şimdi diyoruz ki; kayıtdışının önlenmesiyle biz bunu 15 milyar dolara da çıkarabiliriz. 

SEKTÖR MÜJDE BEKLİYOR

Geçtiğimiz günlerde mobilyaya tekrar KDV indirimi geldi. Siz Bakan Albayrak’a başka hangi taleplerinizi ilettiniz? 

Sektörümüzde 35 bin üretici firma var ve kayıt dışı oranı yüzde 50. Dolayısıyla hat safhada haksız rekabet var. Biz diyoruz ki; iç piyasada haksız rekabet önlenir ve şirketlerimizi büyütürsek, dış pazarlarda daha verimli, daha rekabetçi olabiliriz. Sayın Bakanımıza bu KDV indiriminin teksildeki gibi kalıcı olmasını istediğimizi ilettik. Yani yüzde 8 KDV’nin süreli değil, standart oran olsun istiyoruz.  Bakanımız da konuşmasında, ‘size bir müjdem olabilir’ gibi bir cümle kullandı. Umutlandık. Sektör şimdi bu müjdeyi bekliyor. Ben burada devletin bir kaybının da olmayacağını düşünüyorum. Yüzde 50 kayıt dışının olduğu yerde verginin düşmesi sektörün kayıt altına alınması için önemli bir adım olur. 

Editör: TE Bilisim