Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte yurt genelinde pide fiyatları da art arda açıklanmaya başladı. Biga Ticaret ve Sanayi Odası Mart ayı meclis toplantısında dördüncü gündem maddesinde ramazan pidesi ve simit ile ilgili azami fiyat tarifesi görüşüldü. Meclis Toplantısı, Biga TSO Meclis Başkanı Melih Akyıl yönetiminde gerçekleştirildi. Simit ve yumurtada maliyet artışları üreticileri zorlarken, zamlar da kaçınılmaz oldu. Vatandaş ise zamlardan simit yerken bile birkaç kez düşünecek.

simitpidezam5

PİDE 10 LİRA

1 No’lu Meslek Komitesi olan Gıda Maddeleri İmalatı Komitesi Başkan Yardımcısı ve fırın işletmecisi Emre Birer; “Bu yılki pide fiyatının 300 gram 10 TL olmasına meslek komitesi olarak üyelerimizin talebi doğrultusunda karar verdik. Geçen yıldan bu yana olan fiyat artışları göz önünde bulundurularak bu fiyat artışlar hesaplandı. Normalde her yıl ekmek fiyatın endeksli bir şekilde, ekmekten 100 gram aşağı olacak şekilde belirleniyor. Bu yıl da aynı şekilde değerlendirdik. Ekmek 200 gram 5 lira, 400 gram 10 lira. Bu, büyük ekmek arasındaki gram farkı 100 gram olarak belirleniyor. Resmi fiyat henüz büyükşehirlerde geçmedi. Ama bu şekilde olacağı konuşuluyor. Çanakkale bölgesinde geçen yıl pide fiyatında yumurtalı ve yumurtasız olacak şekilde iki farklı tarife uygulandı. 350 gram sade pide 6 lira, 350 gram yumurtalı pide 7,5 lira olarak belirlenmişti. Gram farkı o zaman ekmekle kıyaslandığında 70 gramdı. Yumurtalı pide farkından o fark kapatılmıştı. Bu sene o ayrım yok. Sade pide fiyatı üzerinden bir fiyat veriliyor. Pide özel bir tüketim. Yılda bir ay Ramazan için. Ekmek gibi değil. Ekmek mecburi tüketim olarak geçiyor. Her il ve ilçe kendi özel durumlarına göre belirliyor. Bizim buradaki değerlendirmemiz ve talebimiz bu durumdaydı” ifadelerini kullandı.

Bu yıl ilk kez yemek yarışması düzenlendi Bu yıl ilk kez yemek yarışması düzenlendi

Fırın işletmecileri tarafından ilgili meslek komitesine sunulan 300 gram pidenin 10 TL’den satışa sunulması oy birliğiyle kabul edildi.

simitpidezam6

SİMİT DE ZAMLANDI

Görüşmelerde konuşan meslek komitesi temsilcisi Emre Birer; “Simit için en son 2022 yılının Eylül ayında 80 gram 4 liradan fiyat verilmiş. Bu yıl yeniden fiyat istendi. Biz de komite olarak bunu uygun bulduk. Aşağı yukarı un fiyatlarında yüzde 80’in üzerinde artış var. Asgari ücret arttı. Ben geçen yıl Ramazan ayında 19 liraya aldığım beyaz susamın kilosunu bu yıl 70 liradan alıyorum. Simitte ve pidede kullanıyoruz bu susamı. Biz yumurtalı pideyi de aynı fiyattan satıyoruz. Geçen sene 76 kuruştan aldığım yumurtayı bu yıl 2 lira 80 kuruştan alıyorum” dedi.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapılan meclis toplantısında alınan karara göre Biga’da 65 gram simit 5 TL’den, 80 gram simit ise 6 TL’den satılacak.

BİGA TSO’NUN 1 MİLYON 985 BİN LİRASI VAR

Biga TSO’nun Şubat ayı gelirleri 233 bin 11 lira 15 kuruş olarak gerçekleşirken, gideler ise 277 bin 923 lira 15 kuruş olarak gerçekleşti. Biga TSO’nun kasasında nakit ve kredi kartları ile bankalarda toplam 1 milyon 985 bin 103 lira 27 kuruş parası bulunuyor.

Biga TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Özgür Yılmaz ise yönetim kurulu faaliyetleri hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Yılmaz, Biga TSO deprem sürecinde 100 bin lira nakdi yardım yaptığını da duyurdu. Yılmaz’ın sunumunun ardından Biga TSO Meclis Üyesi Erol Şener söz alarak meclis üyelerine hitaben bir konuşma gerçekleştirdi.

simitpidezam4

E TİCARET FUARI ÖNERİSİ

Dünyada ve Türkiye’de e ticaret üzerine bir fuar olmadığını söyleyen Erol Şener; “Mobilya ve e ticaret özelinde söz almak istedim. Türkiye ve dünyada e ticaret üzerine bir fuar yok. Fuar takviminde olmadığını biliyoruz. Biga’da e ticarette ilk incelemelerde Türkiye’deki mobilya işinin yüzde 60’ı, yüzde 80’i Biga’dan çıkıyor diye varsayımlarla hareket ediyorduk. Küçük bir araştırma yaptık. Biga’da yaklaşık 150 bin metrekarede e ticaret ve mobilya sektöründe üretim var. 2 bin kişi üzerinde bir istihdam var. Biga zaten fuar anlamında kendini kanıtladı. Fuar küçük geliyor. İkiye bölünmesi gerekiyor gibi eleştiriler geliyordu. Acaba buradan başka bir hikaye çıkar mı diye düşündük. Bir iki ay sonra daha detaylı verilerle önünüze çıkmak istiyoruz. Ben sektörüm olduğu için mobilya ile ilgili konuşuyorum. Biga’ya sosyal ve kültürel anlamda da çok büyük nitelik kazandıracak Biga’ya. Arge çalışmaları, tasarımları gibi çalışmalar olabilir. Liselerimizden öğrenciler yetiştirebilir miyiz, meslek yüksek okulundan öğrenciler yetiştirebilir miyiz diye bakıyoruz. Bu hikaye daha önce Biga’dan çıktı. Davut bey, 5 tane çadırla Biga Fuarı’na başladıklarını söylüyordu. Yine neden olmasın. TOBB aslında bütün hizmeti veriyor. Lojistik anlamında, depo anlamında çalışmalar var. Maalesef biz bilmiyoruz. Deprem de bu çalışmaları biraz durdurdu. Biz bu konuya eğileceğiz. İnşallah bu 50’inci yılın özelinde de Biga’ya bir kazanım olacaktır. Bu yıla yetişmez ama sonraki yıllara yetişecektir. Burada belli bir ticaret hacmi var zaten. Herkesin kendi ticareti var. Bununla ilgili tüm bileşenlerle bir araya gelmemiz gerekiyor. Burada bir süreç olacak. İkinci bir fuar olarak düşünmemiz lazım bunu” ifadelerini kullandı.

Toplantı sonunda geçmiş dönemde de görev yapan ama plaket programına katılamayan meclis üyelerinden Erdem Aşırok'a Biga TSO Başkanı Şadan Doğan tarafından plaket verildi. Meclis toplantısının ardından meslek komiteleri toplantısına geçildi.

(Haber: Ahmet Tunç)

simitpidezam13

simitpidezam12

simitpidezam11

simitpidezam10

simitpidezam9

simitpidezam8

simitpidezam7

simitpidezam6

simitpidezam1

Editör: Ahmet Tunç