Kanadalı şirket Alamos Gold'un iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş. tarafından Çanakkale'nin tek içme ve sulama kaynağı Atikhisar Su Havzası'nda yapılmak istenen siyanürlü altın madenciliğine karşı başlatılan, "Su ve Vicdan Nöbeti" nedeniyle Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Belediye Başkan Yardımcıları olmak üzere 16 kişiye dava açıldı. 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada savcılık makamı tüm sanıkların çeşitli suçlardan cezalandırılmasını talep etti. Davanın 1 nolu sanığı Belediye Başkanı Ülgür Gökhan için Savcılık "Su ve Vicdan" eylemlerinde Belediye Bütçesinde 192.860 lira harcama yaparak kamu zararına yol açtığı, görevini kötüye kullandığı ve Taşıt Kanununa muhalefet ettiği gerekçesi ile TCK 53/1 den siyaset yasağı talep etti.

Kanadalı Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş. tarafından Çanakkale Kirazlı köyünde siyanürlü altın madeni işletmeciliğine karşı aralarında çevre örgütlerince 26 Temmuz 2019 tarihinde "Su ve Vicdan Nöbeti" başlatılmıştı.  Günlerce süren eylemlere sonunda Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş’nin bölgede açmak istedikleri siyanürlü altın madenciliğinin ruhsatı yenilenmemişti.

Su ve Vicdan Nöbetinin başlamasından bir gün öncesi 25 Temmuz 2019 tarihinde başlatılan ve 12 Ağustos 2019 tarihine kadar devam İl Jandarma tutanaklarını inceleyen savcılık Çanakkale Belediyesinin 70’dene fazla resmi hizmet ve toplu taşıma araçlarının belediyenin yetki ve sorumluluk alanı dışında ve eylemlerde kullanıldığını tespit etti. Savcılık ayrıca Su ve Vicdan nöbeti için  Belediye bütçesinden 192.860 TL usulsüz harcama yapıldığını tespit etti. Bu suçlardan iddianame hazırlandı.

BAKANLIK SORUŞTURMA İZNİ VERDİ

Müfettiş Raporları ve Jandarma tutanaklarından yola çıkan Cumhuriyet Başsavcılığı; başta Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan olmak üzere Başkan Yardımcıları İrfan Mutluay, Rebiye Ünüvar, Ali Sürücü, Zeynep Özleyiş Çetin, Handan Serap Özyayla Kenar, Birim müdürleri Duygu Albayrak, Mehmet Cengiz Işık, Hakan İnci, Göksel Koyuncu, Ayşe Sevil Albay, Özlem Eryiğit, Hayati Gürses, Zeki Çakır, Meral Harput, Mustafa Kemal Albayrak, Ahmet Olcay Runa, İsmail Balcı, Aykut Şahin, Esra Ersak, Caner Candan hakkında fezleke hazırladı. 

DANIŞTAY İTİRAZLARI RED ETTİ “YARGILANSINLAR” DEDİ

İşçileri Bakanlığı ise yaptığı inceleme sonrasında 30 Haziran 2020 tarihinde Başta Ülgür Gökhan olmak üzere tüm müdür ve çalışanlara yönelik soruşturma iznini onaylarken; CHP Meclis üyeleri Süleyman Canpolat, Erdal Gezen ve dönemin İl Genel Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren hakkında ise soruşturma izni vermedi.

İçişleri Bakanlığının kendileri hakkında soruşturma izni vermesi üzerine Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve birim müdürleri ile diğer şüpheliler Danıştay’a itiraz ettiler. Danıştay 1.Dairesi ise verdiği kararla şüpheliler hakkında soruşturma iznini kaldırmayarak dosyadan sadece belediye işçisi ve memurunun yaptıkları iş ve işlemleri suç saymayarak geri kalan 16 kişi hakkında soruşturma iznini onayladı.

HÂKİM KARŞISINA ÇIKTILAR!

İçişleri Bakanlığının soruşturma iznine karşı Danıştay’ın da “Yargılama” izni vermesi üzerine Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, özel kalemi ve müdürlerinin tamamı hakkında Çanakkale Cumhuriyet Savcılığı 25 Ocak 2022 tarihinde tamamladığı iddianame ile Çanakkale 2.Asliye Ceza Mahkemesine başvurdu. Savcılığın iddianamesini kabul eden mahkeme ilk duruşma tarihi olarak 14 Aralık 2022’yi belirledi.

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın katılmadığı ilk duruşmaya Belediye Başkan yardımcıları ve birim müdürleri olmak üzere hafta içi hâkim karşısına çıktılar. Kimlik tespiti yapılan şüpheliler kendilerine istinat edilen suçlara karşı ilk ifadelerini vererek adliyeden ayrıldılar. Bir sonraki duruşma tarihini 5 Nisan 2023 tarihine erteledi.

SAVCI ÜLGÜR GÖKHAN’A SİYASET YASAĞI İSTEDİ!

Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianameye göre Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a atfedilen suçlar ise şöyle; “Şüpheli Ülgür Gökhan’nın Çanakkale Belediye Başkanı olarak görev yaptığı, Çanakkale Belediyesinin yetki ve sorumluluk alanı dışında kalan Kirazlı köyü Balaban mevkiinde Doğu Biga Madencilik Sa.ve Tic.A.Ş.’nin madencilik faaliyetlerini protesto etmek için maden çalışması yanında oluşturulan Su ve Vicdan Nöbeti adı altında başlatılan eylemlerde Belediyeye ait araçların ve personelin görevlendirilmesini sağlayıp, Belediyeye ait taşıtların tahsis oldukları amaç dışında kullanılmasına müsaade ederek, bu eylemlerde kullanılmak üzere mal ve hizmet alımlarının yapılması talimatını vererek Belediye bütçesinden toplam 192 bin 860 lira 54 kuruş harcama yapmak suretiyle kamu zararına yol açtığı, şüphelinin bu şekilde farklı zaman ve tarihlerde birden fazla kez görevinin gereklerine aykırı hareket ederek zincirleme bir şekilde görevini kötüye kullandığı ve taşıt kanununa muhalefet ettiği..”

CHP Biga'dan seçim sonrası ilk açıklama CHP Biga'dan seçim sonrası ilk açıklama

Ülgür Gökhan’ın işlediği suçları zincirleme olarak işlemesi sebebiyle Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı Ülgür Gökhan hakkında; Türk Ceza Kanunun 53/1’nci maddesinden yani Siyasi Yasak cezası verilmesini de istemesi dikkat çekti.

(Kaynak: Aynalı Pazar)

Editör: Ahmet Tunç