Sigortacılıkta yaşanan ve yaşanacak değişimleri dile getiren ve sahteciliğe karşı Bigalıları uyaran Biga Ticaret ve Sanayi Odası 9 No’lu Konaklama, Lokanta, Finans, Sigorta ve Diğer Hizmetler Meslek Komitesi üyesi ve Tarhan Sigorta sahibi Bülent Canberk Tarhan, “İletişim olanakları genişledikçe internette bu hikâyelerin sayısı artmaya başlıyor. Müşterilere bir şekilde sahte sitelerle ulaşıp bir fiyat veriyorlar. ‘Senin sigortan çok düşük çıkıyor’ diyorlar. Yarı yarıya düşüyor rakam. Parayı gönderiyorsun. Ama ortada poliçe yok” dedi. Tarhan ayrıca sigortacılıkta uygulanan basamak sistemi, araç sigorta primlerindeki artış oranları, önümüzdeki aylarda yapılacak düzenlemeler hakkında da açıklamalarda bulundu.

ŞADAN DOĞAN’A TEŞEKKÜR…

Çanakkale’de Sanayi Gün Geçtikçe Güçleniyor Çanakkale’de Sanayi Gün Geçtikçe Güçleniyor

Biga’da uzun bir aradan sonra ilk defa Biga TSO’da sigortacılık işinden bir acentenin meclis listesine alındığını ve sorunların ve çözümlerinin gündeme gelme fırsatı yakalandığını söyleyen Tarhan; “Şadan bey Biga Ticaret ve Sanayi Odası Meclisi’nde uzun zaman sonra bir sigorta acentesini listesine aldı. Sigortacıların sorunlarının gündeme getirilmesi açısından ve bu sorunlara çözüm aranmasında önemli bir adım oldu. Biz sigortacılar olarak önemsendiğimizi hissetmeye başladık. 9’uncu Meslek Komitesi’ndeyiz. İlk toplantımızı sigorta acenteleriyle beraber gerçekleştirdik. Şadan bey de katıldı. O da bu katılımla konuya çok hassas bir şekilde yaklaştığını gösterdi. Sağ olsun, her konuda da destekçi. Ben kendisiyle birlikte çalışmaktan dolayı mutluyum. Kendisine ayrıca teşekkür ediyorum. Kesilemeyen trafik sigortaları gündemimizde. Hem de Biga’mızda gezici istasyon olan TÜVTÜRK ile alakalı bazı sorunlar var. Onlarla alakalı da TOBB ve Ulaştırma Bakanlığı’na direkt yazı yazdık. Ama daha yapılacak çok şey var. Hızlı başladık diyebiliriz. 2,5-3 yıldır Biga’da sigorta acentelerinin tamamının içinde olduğu bir whatsapp grubumuz var. TSO’da sigortacılık mesleğinden bir acente olarak benim moderatörlüğümde. Gelişmeleri ben orada anlık olarak arkadaşlarımızla paylaşıyorum. İlçemizde böyle meslektaşların bir arada olduğu, mesleki birlikteliğin başarılı bir şekilde sürdürüldüğü bir iletişim ağı var mıdır, bilmiyorum. Biga’da şubelerle beraber 23 sigorta acentesi var” dedi.

“KAZA YAPAN ARAÇLARIN SİGORTALARI ÇOK DAHA PAHALI OLACAK”

Araç sigortalarının her ay düzenli olarak zamlandığını hatırlatan Tarhan, araç sigortalarında önemli bir değişikliğin de yaşandığını duyurdu. Kaza yapan araçların sigortalarının iki kat fazla ödeneceğini söyleyen Tarhan; “İki yeni haber geliyor. Bunlardan bir tanesi 0’ıncı ve 8’inci basamak diye. Bu çok önemli. Kaza yapan müşterileri artık sigorta şirketleri 0’ıncı basamağa atacaklar. Sürprim çıkacak. 2 katı daha yüksek çıkacak primler. Kaza yapmayan, uzun yıllar hasarı olmayan arabaları ise 8’inci basamağa düşecek. Daha uygun çıkacak. Sigorta şirketleri primlerin artmasını istiyor. Biz acenteler için ise çok büyük bir sorun. Müşteriyle karşı karşıya kalıyoruz. Trafik sigortası primlerine eylülden geçerli olmak üzere yüzde 20 zam yapılırken, aylık artış oranı da yüzde 2.25’ten yüzde 4.75’e çıkarıldı. Her ay yüzde 4,75 zam yapılıyor. Bu da Resmi Gazete’de yayınlandı. Mesela kaza yapmayan bir aracın sigortası geçen yıla göre düşük rakam çıkıyordu. Artık öyle bir şey diyemiyoruz. Yıllık yüzde 60-65 fiyat artışı demek bu. Rakamlar çok arttı ama her şey çok arttı. MTV arttı. TÜVTÜRK arttı. Artık fiyatların her yıl düşeceği algısının değişmesi lazım” şeklinde konuştu.

“ARAÇ SATIŞLARINDA ZORUNLU OLACAK”

Sigortasız araçl sayılarının gün geçtikçe arttığını ve bununla mücadele için ilgili bakanlıkların çalışma yaptığını dile getiren Tarhan; “Asıl bir konuda daha var. Türkiye’de sigortasız araç sayısı gün geçtikçe artıyor. Araç sigortalarında fiyatların artmasından dolayı. Yapılmama nedeni şu. Noter satışını yaptığın andan itibaren aracın sigortasının yapılması için 15 günlük bir süre var. Bu yüzden insanlar yaptırmıyorlar. Mart, Nisan gibi yürürlüğe girmesi beklenen bir uygulama var. Satışı yaptığın gibi kişi adına da bir sigorta yapılması istenecek. Bu, galeriler adına hoş bir şey değil tabii. Her araç almaya gidildiğinde bir sigorta istenecek. Hani nasıl satışta vergi borcunun olmaması, muayenesinin olması gibi zorunluluklar var ya. Bu da öyle bir zorunluluk olacak. Artık yakın zaman içinde araç değil de kaza yapan şoför etkilenecek sigortadan. Bunun altyapı çalışmaları hala devam ediyor Daha yürürlüğe girmedi bu” dedi.

“SAHTECİLİĞE DİKKAT EDİN”

Sigorta sektörünün en büyük sorunlarından bir tanesinin sahtecilik olduğunu söyleyen Tarhan; “Ben vatandaşlarımızı bir konuda özellikle uyarmak istiyorum. Artık internet dolandırıcılığı çok fazla. İletişim olanakları genişledikçe internette bu hikâyelerin sayısı artmaya başlıyor. Sayı artınca da bu hikâyeler insanları yanlış yapma konusunda eğitiyor. Ahlaksızlık yapma konusunda yüksek bilgiye sahip bir kitle olabiliyor. Denetim mekanizması olmayınca o zaman bu özgürlük dışına çıkıyor ve usulsüz işlem yapma mesleğine dönüşüyor. Müşterilere bir şekilde sahte sitelerle ulaşıp bir fiyat veriyorlar. ‘Senin sigortan çok düşük çıkıyor’ diyorlar. Mesela 2000 lira olan sigortanın 1000 lira çıktığını söylüyorlar. Yarı yarıya düşüyor rakam. Sen de kabul ediyorsun. Parayı gönderiyorsun. Bunlar genelde kredi kartı ve havale sistemiyle çalışıyorlar. Ama ortada poliçe yok. Bunlar dolandırıcı siteler. Biz Mayıs ayında sigortacılık haftası kapsamında yıllardır dile getiriyoruz. Müşterilerimizin sigorta poliçelerini sigorta acentelerinden almasını öneriyoruz. İnternet dolandırıcılığı çok fazla. Bizler de bu işlerle çok uğraşıyoruz. Biga’yla ilgili bir uyarı daha yapayım. Lütfen yetkisi olmayan insanlara sigorta poliçesi kestirmeyelim. İlçemizde yetkisi olmayan, seyyar sigortacılık yapan insanlar var. Kayıtdışılığa hizmet etmeyelim” uyarısında bulundu.

(Haber: Ahmet Tunç)

Editör: Ahmet Tunç