Çanakkale'de tarım faaliyetleri ve çiftçilik çalışmaları için tartışmalar gerçekleştirildi. Kent Müzesi'nde gerçekleştirilen toplantıda, Çanakkale'de bulunan yerli tarım ve üretici temsilcilerinin yanında, farklı ülkelerden tarım temsilcileri bir araya geldi. Gerçekleştirilen toplantıda, Çanakkale'de Tarım Faaliyetleri ve Çiftçilik konusu ele alındı. Toplantıda, Çanakkale'nin tarım için elverişliğinden bahsedilerek, Çanakkale'nin tarım ve seracılık konusunda Türkiye'nin ve Dünya'nın önde gelen isimlerinden olduğunun altı çizildi. Çanakkale'nin tarım ürünlerinin fazlalığı büyük ilgi topladı. Toplantıda, Troya Çevre Derneği Kurucusu Oral Kaya, katılımcılarına sertifika takdim etti.

FAALİYETLERE YER VERİLDİ

Çanakkale Tarım Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz, yabancı katılımcıların sorularına yanıt verirken, Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin faaliyetlerine yer verdi. "Çanakkale'deki 331 bin hektar tarım arazisinin 113 bin hektarı sulamaya elverişlidir” dedi.

ORGANİK VE İYİ TARIM…

Çanakkale’de tarım bölgelerinin büyük bir avantaj sağladığını söyleyen Özkurnaz, “Organik tarımda Merkez, Ayvacık, Ezine ve Gökçeada, İyi Tarım uygulamaları yönünden Ezine, Gelibolu, Ayvacık, Bayramiç ve Eceabat gibi uygun bölgelerin ürünlerin ve çiftçi bazında bilgi birikiminin olması ilimiz için avantajlıdır” sözlerine yer verdi.

ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ ÇANAKKALE İÇİN AVANTAJ SAĞLIYOR

Çanakkale’de üretilen zeytinyağının farklı bir lezzete sahip olduğundan bahseden Başkan Özkurnaz, "Kalite değerlerinin yüksek zeytinyağı üretiminin olması ve zeytinyağı üretiminde ilin tamamında modern kontinü zeytin işleme tesislerinde üretim yapılması da ilimizin avantajları arasındadır” ifadelerini kullandı.

HAYVANCILIK VE SÜT ÜRETİMİ

Çanakkale’deki süt üretim faaliyetinin Türkiye’deki öneminden bahseden Özkurnaz “İlimiz, ülkemizde süt üretimine dayalı koyun-keçi yetiştiriciliğinin ve süt sığırcılığının yapıldığı önemli merkezlerden biridir. Önemli üretilen süt miktarından ziyade, üretilen sütün kaliteli olmasından gelmektedir. Ezine, Ayvacık ve Bayramiç’te üretilen Ezine peynirinin ünü, Türkiye sınırlarını aşmıştır” diye konuştu.

HAYVANCILIK FAALİYETLERİNDEN BAHSETTİ

Özkurnaz, “İlimizdeki süt sığırlarının yüzde 79’u saf kültür ırkından oluşmaktadır. Süt keçiliğinde ise, yüzde 65’i verimi yüksek süt saaneni keçilerinden oluşmaktadır” dedi.

Balıkçılar, Kemer'de ‘vira bismillah’ dedi Balıkçılar, Kemer'de ‘vira bismillah’ dedi

ÇANAKKALE’NİN İSMİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Çanakkale’nin tarımsal örgütlenme açısından Türkiye’nin şanslı illerinden olduğunu vurgulayan Özkurnaz “Yerleşim yeri bazında kooperatifleşme oranı 374 adet ile yüzde 63’tür. Bununla birlikte, 4 adet kooperatif bölge birliği, 3 adet ıslah amaçlı, yetiştirici birliği ve 24 adet üretici birliği vardır” diye konuştu.

Türkiye’de Muğla’dan sonra en büyük kıyıya sahip olan Çanakkale balıkçılık anlamında da büyük avantaj sağlıyor. Çanakkale’de balıkçılık faaliyetlerine yer veren Özkurnaz “671 km kıyı şeridine sahip olan ilimizde, avcılıkla geçimini sağlayan Gerçek Kişi Su Ürünleri ruhsatına sahip balıkçı sayısı 6 bin 960, ruhsatlı tekne sayısı 843 adettir” dedi.

"SICAK SU ORANI ÇOK FAZLA”

Toplantıya katılan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver şu ifadelere yer verdi; "Çanakkale'de kaplıca, yani sıcak su oranı çok fazla. Bundan sonra nüfus arttığından dolayı topraksız tarıma geçmeye planlıyoruz. Jeotermal seralarda topraksız tarımla üretim yaparak bunu yurt dışına pazarlamak istiyoruz. Çiftçimize hangi ürünü dikmesi lazım, vatandaş hangi ürünü istiyor diye yardımcı olmaya çalışıyoruz. Alıcı ve üreticiyi bir araya getirmeye çalışıyoruz. Çiftçinin, sorunlarını tüm resmi makamlara iletiyoruz."

Dr. Öğretim Üyesi Onur Sinan Türkmen, üniversitenin tarım adına attığı önemli işlerden bahsederek katılımcıları bilgilendirdi. Çanakkale Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Cahit İleri, birliğin faaliyetlerinden bahsetti. Arıcılığın önemine yer veren İleri, arıcılıkta en büyük tehlikenin parazit olduğunu ifade etti. Migros ile anlaşma yaptıklarını söyleyen İleri, yerel ürünü Türkiye'ye açtıklarını bilgisini paylaştı.

(Haber Merkezi)

Editör: Ahmet Tunç