EKONOMİ

Ufukta Demiryolu Göründü..

Bu sefer olacak gibi.. GMKA Raporunda Bandırma- Çanakkale Demiryolu projesi planlandı.

Çeşitli yıllarda yatırım planına alınan sonrasında yatırım planlarına bile alınmayan Çanakkale Demiryolu tam bir hayal oldu. “Bugün, yarın” derken seneler geldi geçti ancak Çanakkale’ye Demiryolu bir türlü gelmedi. Ancak bu kez Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın raporunda “Demiryolu projesi” göründü. Bandırma’dan başlayacak Demiryolu hattının, Biga’dan geçerek Lapseki’ye ulaşacağı, buradan Gelibolu’ya, oradan Trakya demiryolu hattına bağlanacağının yatırım planında olduğu gözlendi.

1994 YILINDA İLK KEZ YATIRIM PLANINA ALINDI

1994 yılında DYP-SHP iktidarı zamanında Çanakkale Milletvekili Nevfel Şahin’in Plan Bütçe Komisyonu üyesi olması sayesinde Bandırma – Çanakkale Demiryolu projesi ilk kez Yatırım Planına alınmıştı. Milletvekili Şahin’in girişimleri olumlu sonuç vermesine rağmen 1995 yılında koalisyonun dağılması sonucunda Demiryolu sadece yatırım planında kaldı, hayata geçirilemedi.

Ancak bu ilk Demiryolu girişimi olmayacaktı. Nevfel Şahin ile ilk adımı atılan Demiryolu projesi hayal olmaktan çıkmış artık Çanakkale halkı ve yatırımcıların da yavaş yavaş talebi haline gelecekti. Sonraki yıllarda da bu yüzden Demiryolu projesi sıklıkla dile getirilmeye devam edildi.

KÖPRÜ İLE BİRKEZ DAHA GÜNDEME GELDİ

2015-2017 yıllarında Çanakkale 1915 Köprüsünün inşası gündeme gelmiş, köprünün nereye yapılacağı ile ilgili olarak dönemin bakanları Çanakkale’ye gelip gidiyordu. Bakanlar yaptıkları ilk açıklamada köprünün Sarıçay – Kilitbahir arasına yapılacağı, sonrasında Karacaören ile Eceabat arasında yapılacağı söylenen köprünün üzerinde demiryolu yapılacağı açıklanmıştı.

KÖPRÜNÜN İLK PLANINDA DEMİRYOLU VARDI!

Çanakkale 1915 Köprüsü için yer daha sonra Lapseki-Gelibolu arasına yapılması kararlaştırıldı. Çanakkaleli işadamları ve siyasetçiler Ulaştırma Bakanlığına köprünün üzerinden demiryolunun da geçirilmesini istemiş; köprü ile Demiryolu’nun Çanakkale’ye getirilmesinin hem şehrin hem de bölgenin gelişimi açısından büyük önemi olduğunu belirtmişlerdi. Bakanlık da demiryolu projesinin olduğunu, Bandırma’dan Çanakkale’ye ulaşacak olan Demiryolu’nun köprü üzerinden geçirilecek Avrupa’ya bağlanacağını açıklanmıştı.

MALİYETLER NEDENİYLE Mİ DEMİRYOLU İPTAL EDİLDİ?

Yap-İşlet-Devret modeliyle inşa edilen Osman Gazi Köprüsü projesinde de yer alan Hızlı Tren, müteahhit firmaların maliyetleri sebebiyle projeden çıkartılmıştı. Çanakkale 1915 Köprüsünün planında Hızlı Tren olması bu açıdan sevindiriciydi. Saatte 300-400 kilometre hızla gidecek hızlı Tren Çanakkale 1915 Köprüsü üzerinden geçmekle kalmayacak; aynı zamanda Türkiye’nin önemli şehirlerinden olan Bursa, İzmir, Balıkesir, Çanakkale ve İstanbul birbirine bağlanmış olacaktı.

Ancak ne oldu ise; Çanakkale 1915 Köprüsü üzerinden geçecek olan Hızlı Tren projesi iptal edildi. Projede olan ancak projeden demiryolunun çıkartıldığını ise Çanakkale 1915 Köprüsü rüzgar testlerinde ortaya çıktı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan’ın da katılımıyla Çin'in Southwest Jiaotong Üniversitesinde 1915 Çanakkale Köprüsü'nün Tam Model Rüzgar Tüneli testi yapıldı. Test için üretilen maket köprü üzerinde ise demiryolu yoktu. Demiryolu’nun Çanakkale 1915 Köprüsü projesinden çıkartılmasının sebebi artan maliyetler mi olduğu ise bilinmiyor.

BANDIRMA ULUSAL TREN AĞINA 130 KİLOMETRE UZAĞIZ!

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Hızlı Tren Hattının yapımı son sürat devam ediyor. 2026 yılında Projenin Bursa etabının açılması öngörülürken, tüm hattın yapımının tamamlanması ise 2028 yılı içerisinde tamamlanması planlanıyor. Proje ile Bandırma Limanı ile demiryolu bağlantısı kurularak hem yolcu hem yük taşımacılığı yapılacak. Hızlı tren projesi ile Bandırma Ulusal Tren Ağı’na bağlanmış olacak. Lapseki-Bandırma arası, E90 otoyolu ile yaklaşık 132 kilometre mesafe.. Çanakkale hızlı trene sadece 132 kilometre uzakta ancak; bu önemli projeyi sahiplenecek ortada ne bir siyasetçi ne de bir yatırımcı var.

ŞADAN DOĞAN HER FIRSATTA “DEMİRYOLU” DİYOR..

Çanakkale’de siyasetçiler, sanayiciler, STK’lar, yerel yönetimler ve işadamları Demiryolu projesi için sessizliğini korurken, Demiryolu’nun Çanakkale’ye ulaşması için çabalayan tek isim ise Biga Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Doğan. Projeyi gönülden isteyen ve çevresindekileri de bu projeye ikna ediyor.

“DEMİRYOLU HAYAL.. AMA ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ DE BİR ZAMANLAR HAYALDİ..”

Ankara’ya yapılan her ziyarette görüşülen tüm bakan ve siyasetçilere “Demiryolu İstiyoruz” diyen Şadan Doğan, TOBB Başkanı Rifat Hisarciklioğlu’na da sık sık Demiryolunu hatırlatarak destek istediği biliniyor. Biga TSO’da meclis üyelerine Demiryolu Projesinin Biga’ya hatta Çanakkale’ye ulaşmasının hayal olduğunu söyleyecek kadar da gerçekçi davranan Şadan Doğan “Demiryolu projesi üzerindeyiz. Bu konuda herkesle görüşüyoruz. Belki uzun bir süreç. Nasıl 1915 Çanakkale Köprüsü hayal gibi görünüyordu, demiryolu da hayal gibi de görünse de çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.

“HAYAL” DERKEN.. GMKA BÖLGE PLANINDAKİ HARİTALAR!

Yıllarca yatırım planlarına giren sonrasında bütçe kesintileri gibi sebeplerle yatırım programlarından çıkartılan, zaman zaman da “Çanakkale’ye Hızlı Tren Geliyor” şeklinde bakan ve siyasetçilerin söylemleri olsa da artık Çanakkaleliler için “Çanakkale Demiryolu” hayal haline dönüştü. Ancak geçtiğimiz hafta Güney Marmara Kalkınma Ajansı(GMKA)’nın 2024-2028 Bölge Planı yayınlandı.

GMKA’nın Bakanlıklara, kurumlara ve yatırımcılara yol göstermek amacıyla hazırladığı 2024-2028 Güney Marmara Bölge Planında; bölgenin gelecek fotoğrafı ve kaynakların yönlendireceği alanlar tespit edildi. Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan Güney Marmara Bölgesi’nin vizyonu planda, “Doğal Kaynakları ve Beşeri Sermayesi ile Rekabet Gücünü Yükselten Yeşil Büyüme İlkelerine Bağlı Gelişen Dirençli ve Sürdürülebilir Güney Marmara” olarak belirlendi.

“ÇANAKKALE BALIKESİR OTOYOLU TAMAMLANMASI..”

Bölge Planı içerisinde bölgenin hali hazırdaki Çanakkale ve Balıkesir’in Ulaşım Yapısı da detaylı olarak inceleniyor. Yayınlanan Bölge Planının 10 ve 17’nci sayfalarında yayınlanan iki harita ise dikkat çekici. Bölge Planının 10’ncu sayfasında paylaşılan harita ve bilgilerde Çanakkale ve Balıkesir’in detaylı ulaşım yapısı ele alınmış durumda. Bölge’de halen devam eden Hızlı Tren ve Demiryolu projelerinin yanı sıra Karayolları ile Havalimanları ve Deniz yolları yatırımları detaylıca anlatılıyor. Bu ulaşım yapısının bölge ve Türkiye için önemine dikkat çekiliyor.

Planda özellikle Çanakkale’yi Balıkesir’e de bağlayacak olan; Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe otoyolunun tamamlanmasının önemine dikkat çekiliyor. Henüz yatırım planında olmayan otoyol için “Çanakkale - Balıkesir Otoyolu'nun tamamlanması, bölgenin kara yolu ile erişilebilirliğini oldukça arttıracaktır. Bölgeye hızlı tren bağlantısı kurulduğunda, ülkemizdeki metropollerden Bölgeye erişim kolaylaşacak gelen turistlerin Bölgenin doğal güzellikleri ile buluşturmak kolay ve mümkün hale gelecektir” ifadeleri yer alıyor.

GMKA PLANINDA PLANLANAN YATIRIMLAR; ÇANAKKALE DEMİRYOLU

GMKA tarafından hazırlanan ve 2024-2028 dönemini kapsayan Bölge Planı’nın 17’nci sayfasında ise Ulaşım Yapısı daha detaylı olarak inceleniyor. Yayınlanan haritada ise; bölgede Demiryolu yatırımlarının planlandığı ve güzergahları da detaylı şekilde gösteriliyor.

BANDIRMA – BİGA – LÂPSEKİ – GELİBOLU - TRAKYA DEMİRYOLU

GMKA Bölge Planında yayınlanan haritaya göre hem Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe otoyolunun geçeceği güzergah görülüyor, hem de planlanan yatırımlar arasında Çanakkale Demiryolu’nun güzergahı görülüyor. Haritada planlanan yatırım güzergahı olarak ise; Demiryolu hattı Bandırma’dan başlayarak Biga’dan geçiyor ve Lapseki’ye ulaşıyor. Buradan da Gelibolu’ya geçiş, Gelibolu’dan ise Trakya Demiryolu hattına bağlandığı görülüyor.

(Haber Merkezi)