1915 Çanakkale Köprüsü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle açıldı. Açılış töreninde konuşan Erdoğan, köprüden geçiş fiyatını duyurdu.

Köprüden bir hafta geçişin ücretsiz olduğunu belirten Erdoğan, “Otomobil geçişleri ile alakalı fiyatı, 200 lira olarak belirledik” ifadelerini kullandı. Erdoğan daha sonra vatandaşlara “Pahalı mı?” diye sordu.

“KAMU-ÖZEL İŞ BİRLİĞİ MODELİ PERFORMANSINDA AVRUPA’DA 3. SIRADAYIZ”

Erdoğan, törende yaptığı konuşmada ise şunları söyledi:

* 1915 Çanakkale Köprüsü her bir teknik özelliğiyle de farklı anlamlar taşıyor. Türkiye orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya’yı geride bırakarak, bu alanda ilk sıraya yerleşti.

* Ülkemizin bu yatırımla sadece zamandan, akaryakıt tüketiminden ve karbon salınımı azalımından kazancı, yıllık ne olacak biliyor musunuz? 415 milyon avro.

* Kamu-özel iş birliği modeli performansında Avrupa’da üçüncü, dünyada 13. sırada yer alıyoruz.

* Hesaplamalar, bu projenin ekonomimize üretimde 5,3 milyar avro, istihdama 118 bin kişi, milli gelirde 2,4 milyar avro ilave katkı olacağına işaret ediyor.

* Garantili işletme döneminde de kamuya kaynak aktarmaya başlayan bu eserler, sonrasında da uzun yıllar boyunca devlete kazanç sağlamayı sürdürecektir.

BAKAN 15 EURO AÇIKLAMIŞTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bugün hizmete alınan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücretini 21 Eylül 2021’de 15 euro olarak duyurmuştu. O tarihte 10 lira civarında olan euro üzerinden geçiş ücreti yaklaşık 150 Türk Lirası’na denk geliyordu.

45 BİN ARAÇLIK GEÇİŞ GARANTİSİ

1915 Çanakkale Köprüsü için günlük 45 bin araç geçiş garantisi verildi.

Projenin üstlenicilerinden biri olan Limak Holding, Türkiye'de devletten en çok ihale olan 5 şirketten biri olarak biliniyor. Bu şirketin adı sık sık Cengiz, Kalyon, Kolin gibi devlerle birlikte anılıyor. Bu inşaat devlerinin devletten aldığı ihalelerde yap-işlet-devret modeli ön plana çıkıyor.

Yap-İşlet-Devret (YİD) modelinde bir kamu altyapı yatırımı veya hizmetinin finansmanının özel bir şirket tarafından karşılanması öngörülüyor. Bu modelde yatırımın maliyetini karşılayan şirket, kamu tarafından belirlenen bir süre içinde maliyetini üstlendiği projenin işletilmesini de üstleniyor.

Şirket bu süre içinde ürettiği hizmeti tarafların karşılıklı saptadıkları bir tarife uyarınca kamu kuruluşlarına satıyor. Belirlenen sürenin sonunda ise şirket işletmekte olduğu tesisleri bakımı yapılmış, eksiksiz ve işler bir şekilde ilgili kamu kuruluşuna devrediyor.

ÇOMÜ'den Biga TSO'ya gururlandıran ödül ÇOMÜ'den Biga TSO'ya gururlandıran ödül

Türkiye'de son yıllarda gerçekleştirilen yatırımlarda sıkça kullanılan bu yöntemde şirketler genellikle devletle yaptıkları sözleşmelerde kullanıcı garantisi alıyor. Örneğin havalimanlarının yapımını üstlenen şirketler yolcu garantisi, otoyol ve köprü yapımını üstlenen şirketler ise geçiş garantisi alıyor. Ayrıca geçiş ücretlerinin yüksek olması durumunda devlet garanti ettiği geçiş ücretinin geri kalanını da şirketlere ödüyor.

(Haberin kaynağı: Sözcü)

Editör: Ahmet Tunç