Doğanlar Yönetim Kurulu Başkanı ve MOYSAD Derneği Başkan Vekili Davut Doğan TVNet ekranlarında yayınlanan Kahve arası programa konuk olarak katılarak Mobilya Sektörünün 2022 hedeflerini değerlendirdi.

Türk Mobilya Sektörünün dünya mobilya pazarındaki payını ve rekabet gücünü arttırdığını belirten Davut Doğan, pandemi salgınını da fırsata çevirdiğine dikkat çekti. Türk Mobilya Sektörünün geleceğini değerlendiren Davut Doğan; “Türkiye’de 7 büyük mobilya üretici olarak bir araya geldiğimiz MOYSAD çatısı altında bir araya gelmemiz çok önemliydi. Amerika mobilya pazarı olarak çok ciddi bir pazar. Şuanda sektör olarak dünyada 7’nci sıradayız. Nasıl bir dönemler tekstil sektörü lokomotif bir sektör idi ise; mobilya sektörü de lokomotif sektör olabilir. Mobilya sektörü yoğun emeğe dayalı sektör olduğundan istihdam deposudur. Bugün sektörümüzde 500 bin civarında direk ve endirek çalışan sayısı var. Bunu 1 milyona çıkartabiliriz bu büyümelerle birlikte. Yeni fırsatlar olarak Rusya ve Ukrayna da büyük fırsatlar olabileceğini görüyoruz. Zaten hedefimiz de dünyada ki mobilya üreticileri arasında ilk 5 de yer alarak 7 milyar dolarla buradaki Polonya ve İspanya’yı geçebileceğimizi düşünüyoruz. Çin ve Amerika’nın da olduğu ilk 5’de yer alabiliriz diye düşünüyoruz.”

“PANDEMİDE YAŞANAN TEDARİK SIKINTISINI FIRSATA ÇEVİRDİK”

Pandemi salgını nedeniyle dünya genelinde yaşanan tedarik zincirindeki aksamaları Türk Mobilya sektörünün fırsata çevirdiğini ifade eden Davut Doğan; “Pandemi nedeniyle dünya genelinde tedarik zincirinde ciddi sıkıntılar oldu. Bunu mobilya sektöründe bizlerde yaşadık. Ancak bir bunu fırsat olarak değerlendirdik. Zaten mobilya sektörünün ihracatında baktığımızda son 15 yılda her yıl yüzde 15 artış sağlamışız. Artık yüzde 30’lara ulaşan bir ihracat artışı yakalamış olduk. İlk çeyrekte yüzde 20 artış sağlamışız. Ülke ekonomisinin üzerinde büyüme, tüm sektörlerin üzerin büyüme elde ediyoruz. Çin’den bize kaymalar görüyoruz; kendi şirketlerimizde de bunu yaşıyoruz. Çin’e alternatif olarak Türkiye’nin seçilmesi çok önemli. Markalarımızda çok önemli işler yapıyorlar. Türk Kalite Belgesi sahibi firmalarımız yurtdışında mobilya sektörümüzün tanıtımına önem veriyorlar. İtalya, Almanya gibi mobilya alanının en büyük fuarlarında Türk firmaları da yer alıyor. Hepsini üst üste koyduğumuz zaman Türk Mobilya Sektörünün önünün açık olduğunuz görüyoruz. Bunu sektörün büyümesinden de görebiliyoruz” dedi.

Ezine’ye 38 Milyon dolarlık Dev Yatırım Ezine’ye 38 Milyon dolarlık Dev Yatırım

“TÜRK MOBİLYA SEKTÖRÜNÜN ÖNÜ AÇIK..”

Türk Mobilya sektörünün dünya’da iyi bir konuma yükseldiğini ifade eden Davut Doğan, sektörün hammadde ihtiyaçlarını gidermek için çalışmalar yapıldığını açıkladı. Davut Doğan; “Bizim özellikle iki hammaddemiz var; ilki ormana dayalı ürünler. Maalesef ülkemizdeki endüstriyel ormanlarımız çok yetersiz. Biz çünkü sıradan ormanlardan, doğayı katletmek gibi bir derdimiz yok; ormandaki ağaçları kesmiyoruz. Özellikle endüstriyel ormanları değerlendiriyoruz; bunlarda yeterli olmadığından ithal ediyoruz. Keresteyi dışarıdan alıyoruz; buradaki sunta fabrikalarımız, odun fiyatları da Türkiye’deki Orman Bakanlığının fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı hem tedarik hem de fiyat yükselişlerine sebep oluyor. Endüstriyel ormanlarımızı genişletmek gerekiyor. Diğer konu ise; pandemi nedeniyle mobilya sektörüne ciddi talepler oldu. İnsanların vakitlerini evde geçirmesi; alışverişlerinin değişiklikler göstermesi nedeniyle talep arttı. Bunlar nedeniyle fabrikalar yetersiz kalmaya, ithal edilmek zorunda kalındı. Bir diğer hammadde ise; sünger. Sünger hammaddesi dünyada üç tane dev petrol şirketlerinin elinde bu sünger hammaddesi. Bunun özellikle Türkiye’de yapılması için derneğimizde gündeme aldık. Şimdi özel bir şirket bu sünger hammaddesi üretim tesisi kuracak; milyar dolarlık yatırımlar bunlar. Eğer bu olursa; insanlarımız koltuk gruplarında ve yataklar daha ucuza sahip olabilecekler. Çünkü bu hammadde Türkiye’de üretilmiş olacak. Bunun kısa zamanda giderileceğini düşünüyoruz” dedi.

“TÜRKLER KALİTELİ MOBİLYA ÜRETİR ALGISI OLUŞTU”

Dünya genelinde Türk Mobilyacılığına karşı algının değiştiğine dikkat çeken Davut Doğan, algı değişiminin ihracat rakamlarına da yansıdığını söyledi. Davut Doğan; “Çin mobilyalarında ucuz algısı var; elektronik eşyalarda olduğu gibi Çin üretimi düşük kaliteli olarak algılanıyor. Hem bizim hem de Türkiye’deki diğer değerli markaların da katkısı ile dünyaya gönül rahatlığı ile ihraç yapabiliyoruz. Gönül rahatlığı ile İngiltere’de, Amerika’da şirket kuran arkadaşlarımız var. Artık kendi mağazalarımızda kendi ürünlerimizi satabiliyoruz. Türk mobilyası artık İtalyan – Alman markaları gibi anılmaya başlandı. Türkler kaliteli ürün, mobilya yapar algısı oluştu; bu bizim için çok önemli ve rakamlara da yansıyor bu durumda” dedi.

“SEKTÖR OLARAK ÇOK İYİ YOLDAYIZ”

Türk Mobilyacılarının dünyaya açılma çalışmalarının sürdüğüne dikkat çeken Davut Doğan; “Doğanlar Yatırım Holding olarak 35 ülkeye ihracatımız var. 65 tane Doğtaş markası ile 35 tanede Kelebek markası ile 100’e yakın mağazamız var. Buradaki sayıları arttırmayı hedefliyoruz. MOYSAD derneği olarak sayıları en az bizim kadar olan markalar var. Sektör olarak çok iyi bir yolda olduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.

“TÜRK MOBİLYA SEKTÖRÜ 185 ÜLKEYE ULAŞMIŞ DURUMDA”

Sektördeki gelişimin her geçen gün arttığını, Türk Mobilyacılığının dünyaya yayılmaya devam ettiğini belirten Davut Doğan; “Kendi şirketimizden ve derneğimizdeki arkadaşlarımızdan biliyorum; Afrika eskiden radarımızda değildi. Senegal’de bir mobilya mağazası kuruyoruz ve Mayıs ayı sonunda açılacak. Diğer mobilyacı arkadaşlarımızdan da Afrika pazarına girdiğini duyuyoruz, biliyoruz. Mobilya sektörü 185 tane ülkeye ulaşmış durumda. Gidilebilecek pazarlar var; Afrika ve Ortadoğu pazarı gibi. Şuan Rusya ve Ukrayna’da savaş var ama bittiğinde ileride fırsata çevirebileceğimiz bir durum var; Amerika’nın ticaret savaşları nedeniyle Çin’den kopuyor olması ve Çin’e karşı avantajımız olması sebepleriyle Mobilya sektörümüzün önünün açık olduğunu görüyoruz. Yeni yatırımlara ihtiyaç var; ciddi yatırım yapan arkadaşlarımız var, bizde buna dahiliz. Hatta belki yeni, ortak bir fabrika kurabiliriz diye düşünüyoruz dernekteki arkadaşlarımızla. Amerika pazarı çünkü iştahımızı arttırıyor ve arkadaşlarla kurmuş olduğumuz ortak şirkette gündemimiz arasında bunlar var. Dış ticarette gidebileceğimiz büyük pazarlar ve alanlar olarak görüyoruz” dedi.

Editör: Ahmet Tunç