Koronavirüs nedeniyle yaşanan pandemi süreci esnafları çok yıprattı. Mart ayında Biga’da 240 esnaf Bakanlık kararıyla kapatılırken, uzun süre hiçbir faaliyet gösteremediler. Çanakkale Esnaf ve Sanatka

Koronavirüs nedeniyle yaşanan pandemi süreci esnafları çok yıprattı. Mart ayında Biga’da 240 esnaf Bakanlık kararıyla kapatılırken, uzun süre hiçbir faaliyet gösteremediler. Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Yardımcısı ve Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İbrahim Mutur, Biga’da esnaf ve sanatkarın durumunu Ahmet Tunç'a değerlendirdi. Çanakkale’de banka ve kooperatifler aracılığıyla 225 milyon lira kredi kullanılırken, Biga’da bu rakam 40 milyonu buldu. Çanakkale genelindeki 22 bin esnaftan yaklaşık 8500’ü kredi kullanırken, Biga’da 5000 esnaf, sanatkar ve tüccardan 1500’ü kredi kullananlar arasına katıldı. Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ne üye kayıtları pandemi sürecinde de devam etti ve geçtiğimiz yılın rakamları daha ilk 6 ayda aşıldı.

BİGA’DA ESNAFLAR 40 MİLYON LİRA KREDİ KULLANDI

Biga’nın dinamik bir ekonomisi olmasının Çanakkale geneline bakıldığında avantaj olduğunu ifade eden Başkan Mutur; “Biga bana göre Çanakkale geneline baktığımızda daha az etkilendi. Biga’da 5000 civarında işletmemiz var. Ticaret Odası üyelerini de dahil ederek söylüyorum bu rakamı. 5000 esnaf, sanatkar ve tüccarda bunun yansıması daha az oldu. Biga ekonomik anlamda çok dinamik olan bir ilçe. Sanayisiyle, tarımıyla, esnafıyla önde gelen bir ilçeyiz. Bu hep böyle olmuştur. Bu süreci diğer il ve ilçelere kıyasla daha az hasarla atlattık. İlçe Hıfzısıhha Kurulu kararıyla kapatılan 240 işletmeyi ayrı tutuyorum. Bakanlıkça o işletmeler yeniden açılmış olsa da henüz eski iş hacmine ulaşamadılar. Berber, kuaför arkadaşlarda hala sıkıntı devam ediyor. İnsanların da alışkanlıkları değişmeye başladı. Kahveler hala açık ama oyun yok. İnsanlar toplanamıyorlar. Nargile yok. Toplumun da artık bakış açısı değişti. Doğal olarak bir tedirginlik var. Bunun dışında devletin bize yardımcı olduğu şu konu var. Kefalet Kooperatifi aracılığıyla kullandığımız krediler var. Bir de banka aracılığıyla kullandığımız krediler var. İl bazında bugün 4 bin 520 kişi direkt halk bankasından, 4 bin 53 kişi de kooperatif aracılığıyla kredi kullandı. Çanakkale il genelinde 22 bin esnafın 8500 kadarı kredi kullanmış oldu. Biga’da da kredi kullanan esnaf sayısı 1500’ü buldu. Biga’da 850 esnaf bankadan, 650 esnaf ise kooperatiften kredi kullandı. İl bazında 225 milyon gibi bir kredi kullandı esnaf ve sanatkar. Bu 225 milyon liranın 40 milyon liralık bölümü ise Biga’dan kullanıldı. 3 ay erteleme geldi bu kredilere. Pandemi süreci dolayısıyla” ifadelerini kullandı.  “GEÇEN YILIN RAKAMINI BU YILIN İLK ALTI AYINDA BULDUK”

Biga Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na kayıt yaptıran esnaf sayısının geçtiğimiz yıllara göre çok arttığını ve 2020 yılında ilk 6 ayda bir önceki yılın rakamına ulaşıldığını söyleyen Başkan Mutur; “Biga’da 2018 yılında 180 esnaf kayıt yaptırdı. 153 esnaf kayıt sildirdi. 2019 yılında 207 esnaf kayıt yaptırdı. 192 esnaf kayıt sildirdi. 2020 yılının ilk 6 ayında 166 esnaf kayıt yaptırırken, 76 esnaf kayıt sildirdi. Temmuz ayında ise 34 esnaf kayıt yaptırdı. Kayıtlar eskiye döndü. Biz zaten pandemi sürecinde de kayıt yapmaya devam ettik. Ben bunu Biga’nın çok dinamik bir ilçe olmasına bağlıyorum. Biz 2014 yılında oda yönetimini devraldığımızda 1300 üyemiz var. Şu an üye sayımız 1900. 6 yılda 600 kişi arttı ama en az 300 kişi de sildirmiştir. 900 üye değişmiştir üye yapısı olarak. Bunu işlerin iyiliğine, işlerin çok düzgün olmasına bağlamıyorum. Biga’nın dinamik yapısı gelecek için umut veriyor. Ben bu şekilde düşünüyorum. Çanakkale merkezde hiçbir odada böyle bir artış yok. Biga’nın çevresiyle beraber oluşturduğu ticaret hacmi, ilçemizin artık küçük kasaba görüntüsünden çıkıp kentleşmeye başlaması da bunlarda etken diye düşünüyorum. İnternet satışları da son zamanlarda çok arttı. Bu sektörden de çok üye gelmeye başladı. Hiç aklımıza gelmeyen iş kolları çıktı. Stüdyo fotoğrafçılığı, internet satışları gibi. Evde tarhana, turşu yapıp da kayıt altına girmek isteyenler oldu” dedi.  “PAZARCILARIMIZ ZORLANDILAR”

Pazarcıların yaşadığı sıkıntılara da değinen Başkan Mutur; “En uzun Lapseki sürdü. 3.5 ay gibi bir süre esnafımız Lapseki’ye açamadı. Hem meyve sebze ticareti yapanlar hem de tuhafiye işi yapanlar. Bugün itibariyle konuşuyorum. Gelibolu ve Eceabat hala dışarıdan esnaf almıyor. En son Lapseki almıyordu. Orada sorunumuzu çözdük. Herkes eski yerine açabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken sosyal mesafe konusu. Gelibolu ve Eceabat’ta belediyeler sosyal mesafeyi koruyamayacaklarını, pazar yerinin çok dağınık olduğunu ve kontrolün zor olduğunu öne sürüyorlar. Kısıtlamaların birer birer kalkmasıyla en son Lapseki çözüldü. İlçeler arası gidip gelmeler başlamasıyla Çan-Biga-Yenice üçgeninde hiçbir sorun olmadı. Çanakkale açıldı. Lapseki açıldı. Eceabat ve Gelibolu kaldı. Artık gidişata göre Kurban Bayramı sonrası onlar da alır diye tahmin ediyorum. Öte yandan Biga'da arefe Bigalı pazarcılarımız tarafından açılacak. Halkımızın bilgisine de sunalım böylece. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Biga’da da İlçe Hıfzısıhha Kurulu kararlarına istinaden Kaymakamlığın talimatına bırakılan kararlar vardı. Kurul kararına istinaden kapatılanlar oldu. Biz bu süreçte ilk defa Ramazan Bayramı öncesinde dükkan kapattık. Bu Türkiye çapındaydı. Bunun dışında biz üç cumartesi Biga ilçe merkezinde işyeri kapattık. Bu Türkiye’nin hiçbir yerine olmadı. Bu da önemli. Bunun yanında esnaf sanatkara sosyal yardımlaşmadan destek istedik. Özellikle kapatılan 240 işyeri için. Kaymakamlık başta olmak üzere maddi durumu biraz sıkıntılı olanlara yardımcı oldular. Bunun yanında Ramazan’a denk geldiği için biz de yönetim ve denetim kurullarındaki arkadaşlarımızın da desteğiyle bir paket oluşturduk. Biz de ihtiyacı olanlar elimizden geldiğince destek olduk” şeklinde konuştu.  “BİZ SİLİNMESİNİ İSTEDİK”

Borçların silinmesini istediklerini ifade eden Başkan Mutur; “Sadece Biga ölçeğinde değil, Türkiye ölçeğinde de bu sıkıntı süreçte Bağkur ve Sigorta ödemelerinin ertelenmesini değil de sistemden bunların 3 ay boyunca silinmesini istedik. Bu talebimiz yerinde bulunmadı. Esnaf ve sanatkarın aidatları için üst kuruluşumuza ve Bakanlığa yazı yazdık. O da uygun görülmedi. Bir şekilde ticaretin devam etmesi, odaların yaşaması yönünde karar alındı. Biz de bunları gecikmeli de olsa tahsil etmeye başladık. Biga ölçeğinde yapmış olduğumuz işler vardı. Kaymakam’a ve belediye başkanımıza teşekkür ediyorum bu konuda. Bize çok yardımları oldu. Gerek sosyal yardım konusunda, gerekse kapanan işletmelerle ilgili. Başta maske konusunda sorun yaşandı. Biz kaymakamlıktan tedarik ettik. Daha sonra üst kuruluşumuz bünyesinde 70 bin maske ürettik ve üye sayısına göre 32 mesleki odaya dağıttık. En fazla maskeyi de biz aldık. En fazla üyeye sahip oda konumundayız şu anda. Esnaflarımıza dağıtımını yaptık. Bu süreçte çok sıkıldık, çok yorulduk. Kolay değil. Günlük ihtiyacını karşılayan esnaf arkadaşlarımız var. Haftada 3 gün pazara giderek yaşamını idame ettiren arkadaşlar var. Çevre ilçelerdeki pazarlara gidemeyince ciddi sıkıntı yaşadılar. Onlar bizlerle paylaştılar. Bizler de gerek vekil düzeyinde gerek bakanlık düzeyinde gerek belediye düzeyinde üst birliğimizin de destekleriyle sorunları ilgililerine ilettik” dedi.

“ÇOCUK BAŞI SIKIŞINCA KİME GİDECEK?”

Ağustos ayından umutlu olduklarını söyleyen Başkan Mutur, “Bayram nedeniyle belli iş kollarında hareketlilik gözleniyor. Çarşı merkezinde özellikle bir hareketlilik var. Bunu ben bayram alışverişine bağlıyorum. Eskiye döndük diyemeyeceğim. Esnaf sanatkar burada uzun süre kaybetti. 1 ay çalışmamak demek, 1 yıla maloluyor. Çok kolay telafi edilebilecek bir şey değil. Bir takım ödemelerde ertelemeler oldu. Bunlar yarın öbür gün tekrar üst üste gelecek. Bağkurumuz, vergimiz, belediye kiralarımız gelecek. Biz erteleme değil, silinmesinden yanaydık. Kredi kullandık. Şimdi 3 ay yine erteleme geldi. Şu an ertelemeyle gidiyoruz. Çocuk başı sıkışınca kime gider. Babaya gider. Esnaf başı sıkışınca kime gidecek? Devlete gidecek. Bu da bir gerçek. Devletimiz de sağ olsun, elinden geldiğince destek olacak. Bayramdan sonra yaz mevsiminde olduğumuz için aynı hareketliliğin ben devam edeceğini düşünüyorum. Ağustos ayına giriyoruz. Bu ay bizim normal esnafımız için ilk 15 günü iyi geçer. Son 15 gün ise sonbahara hazırlık gibi geçer. Bu Ağustos ayının da verimli geçecek diye düşünüyorum. Belirsizliklerin de bir an önce ortadan kalkmasına bağlı biraz da. Ağustos sonu gibi okulların açılacağı söyleniyor. Yüksek öğretimde kimi uzaktan kimi örgün öğretim devam edecek gibi. Esnaflarımız Eylül’ü bekliyor. Eylül’de öğrenci hareketleri, alışverişler, geliş gidişler başlar” ifadelerini kullandı.  “BAYRAMLAR BEREKETTİR”

Bigalıların bayramını kutlayan Başkan Mutur, “Biz Çanakkale’de Ünal Özcan başkanlığında takriben 15 günde bir toplandık. Bütün ilçelerdeki esnaf ve sanatkarın durumunu masaya yatırmak adına. Bunu da biz birlik yönetimi olarak iyi atlattığımızı düşünüyorum. Birlik üzerine düşeni yaptı. Odalar da durumları gereği imkanlarını kullanarak esnafa yardımcı olmaya çalıştılar. Tüm halkımızın, esnaf ve sanatkarlarımızın Kurban Bayramı’nı kutluyorum. Bayramlar bizim için önemli. Bizim için iki tane dini bayramımız var. Bayram arefeleri esnaf ve sanatkar için her zaman bereketli geçmiştir. Ben bunu gerek inancımıza, gerekse ertelenmiş alışverişlere bağlıyorum. Herkes gücü oranında çocuğuna, torununa alışveriş yapar. Tabi eski bayramlar gibi olmayacak bu bayram. Çocuk babasından korkuyor, babası çocuğundan korkuyor. Ama yine de bereketli olacaktır. Tüm halkımızın bayramını canı gönülden kutluyorum. Daha iyi, güzel günlerde inşallah buluşuruz” şeklinde konuştu.