KUPÜRLERDEN YANSIYANLAR

1980’lerin ortasında Biga Anadolu gazetesinde çalışırken ulusal basından öğrendiğimiz müthiş bir haberle sevinmiştik…

TRT, Hamdi Bey ve Akbaş baskınını dizi film yapacaktı.

Bu haberi hemen manşetten vermiş ve Bigalılara müjdelemiştik. Sonra da Hamdi Bey dizisi ile ilgili yeni haberler yapmak için beklemeye başlamıştık.

Şahsen hala bekliyorum…

Hamdi Bey’le ilgili dizinin çekimlerine aradan geçen 34 yıla rağmen maalesef başlanmadı.

***

Oysa Hamdi Bey, sadece Bigalılar ve Biga için değil ülke için de çok önemli bir kahraman ve hayatı film olmaya değecek kadar ilginç biri…

Kosova’da Mülkiye mezunu genç bir maiyet memuruyken patlayan Balkan Savaşı’nda Kumanova Cephesi'nde Sırplara karşı savaştı.

Osmanlı kuvvetlerinin Edirne'yi Bulgar kuvvetlerinden geri almasından sonra, Edirne Polis Müdürlüğü İdâri Bölüm Başkanlığı yaptı.

Sonra sırasıyla Edirne'ye bağlı Demirköy Kazası, Malkara, Keşan, Sındırgı ve Edremit kaymakamlığına atandı.

***

Hamdi Bey Edremit Kaymakamı olduğunda henüz 31 yaşındaydı. Bu genç kaymakam, kasabanın ileri gelenlerinin ve öğretmenlerinin yardımıyla Edremit Darül-Eytamı’nı (Edremit Yetimler Yurdu’nu) kurup işletmeyi başarmış, burada 105 şehit çocuğu barınma imkânı bulmuştu.

25 Nisan 1918 yılında Darül-Eytam’ın bir odasında kurduğu Edremit İdman Yurdu, daha sonrasında Gençlik Kulübü olarak çalışmalarına devam eder. Edremit İdman Yurdu birçok çocuk ve gencin ilk kez sporla tanışmasına vesile olur.

Hamdi Bey, Edremit’te bir basımevinin kurulmasına ve gazete çıkarılmasına da öncülük eder. Kasabanın imar planını çizdirir, elektrik getirmek için etütler yaptırır, kanalizasyon sisteminin inşaatını başlatır.

Eşkıya takibine bizzat çıkar, çatışmaya girer…

Sonuçta bu çalışmalarının ödülünü de alır(!) ve 6 Nisan 1919'da Damat Ferit Paşa Hükümeti tarafından ittihatçı olduğu için görevden alınarak hakkında tutuklama kararı çıkar.

***

Sonra olanlar daha çok bilinir. Önce Müdafayı Hukuk, ardından Kuvayı Milliye için çalışır, hatta savaşır. Akbaş baskının gerçekleştirir ve Kuvayı Milliyenin ilk önemli başarılarından birine imza atar. Nihayet Biga’da Anzavur kuvvetleri tarafından şehit edilir.

Bence Hamdi Bey’in kaymakamlığı döneminde yaptıkları da Milli Mücadele saflarındaki savaşı kadar önemlidir. Onun Edremit’teki faaliyetleri başarılı bir bürokrat olduğunun da göstergesi…

***

Emrinde savaştığı ve daha sonra TBMM Başkanlığı da yapacak, Bandırma'daki 61. Tümen Komutanı Kâzım Özalp, Milli Mücadele yıllarındaki Hamdi Bey’i şöyle anlatır:

“Önceleri bir düşünce adamı olan, okumayı seven, şiir yazan, yağlı boya, kara kalem resim yapan, ud, keman, tambur çalan, şık ve temiz giyinen her gün tıraş olmayı ihmal etmeyen titiz Maiyet Memurundan, gözünü budaktan sakınmayan çetin bir savaşçı, yaman bir kavga adamı ortaya çıkmıştı.”

***

34 yaşında şehit edilen Hamdi Bey’in olağanüstü hayatı televizyon dizisi olmaya fazlasıyla layık bence… İlgi göreceğine de eminim. Milli Mücadele ile ilgili tüm edebi eserler ve filmlerde benzer tekrarlardan sıkılan seyirci için de iyi olacaktır eminim.

İşte Hamdi Bey’in dizi ile ilgili 34 yıl önce yayınlanan Aynur Büyükbaşa imzalı haber ve kupürü:

“Hamdi Bey ve Akbaş Baskını TV filmi oluyor

Biga'nın tarihinde önemli bir yer teşkil eden ve kahramanlıklarıyla Ulu Önder Mustafa Kemal'in kutlamasıyla ödüllendirilen Köprülülü Hamdi Bey’in Kuvayı Milliye uğraşı film konusu oluyor.

TRT Repertuar Kurulu'nun Hamdibey’in en önemli başarısı Akbaş Baskını’nı konu alan bir «yerli dizi» hazırlıkları içinde olduğu öğrenildi. TRT Repertuar Kurulu'nun ayrıca Orhan Pamuk'un ünlü «Sessiz Ev»ini, Murat Belge'nin senaryosu «Kantodan Tangoya»yı da filmleştireceği de açıklandı.”

2020.01.30 Kupürlerden Yansıyanlar Hamdi Bey Dizi Film Oluyor

Biga Anadolu

Sahibi: M. Nazmi Özkalem

Sayı: 229

Sayfa: 1

Tarih: 22 Mart 1986 Cumartesi