Bu haftaki konumuz ‘Aç olmasam da yemek yemek istiyorum’ diyenler için... Bazı kişiler mutsuz veya stresli olduklarında aşırı yeme eğiliminde olmaktadır. ‘Duygusal yeme bozukluğu’ olarak adlandırılan bu sorunu gelin birlikte konuşalım.

Hayatınızda inişli çıkışlı dönemler olabilir. Yoğun baskı altında olduğunuz veya stresli hissettiğiniz zamanlarda kendinizi yemeğe veriyor olabilirsiniz. Bu durum aslında beslenme konusunda yapılabilecek en yanlış şeylerden biridir.

Duygusal yeme bozukluğu, kilo almanıza sebep olacak bir alışkanlıktır. Stresli hissettiğiniz dönemlerde kalorisi çok daha yüksek, daha şekerli, daha yağlı yiyeceklere yönelindiği için ister istemez kilo alınmaktadır. Eğer stresin önüne geçebilirseniz veya stresli olduğunuz dönemlerde kendinizi yemek konusunda kontrol altına alabilirseniz kiloyla ilgili problemlerin de önüne çok daha rahat geçebilirsiniz.

Duygusal yeme bozukluğu aslında kişileri içinden çıkılması zor ama imkânsız olmayan bir döngüye sokmaktadır. Bu kısır döngü genelde başınıza, sizi strese sokan bir olay gelerek başlar. Stres yüzünden yemeye başlayacak, durduğunuz zaman çok fazla yediğinizi ve kilo aldığınızı fark edip tekrar strese gireceksiniz ve bunun sonucunda tekrar kendinizi yemeğe verdiğinizi göreceksiniz.

Duygusal yeme davranışını ortadan kaldırmak için önce kendinizi fark edin. Gerçekten fiziksel olarak mı açlık hissediyorsunuz?

Duygusal açlık ve fiziksel açlık arasında belirgin farklar vardır. Duygusal acıkma bir anda oraya çıkar ve hemen yemek yeme ihtiyacı hissettirir. Fiziksel açlık ise yavaş yavaş kendini belli eder. Açlığa daha fazla tolerans vardır. Duygusal açlığın zamana tahammülü olmadığı için hızlı, kolay şekilde tüketilebilecek yiyeceklerin arzulanmasına neden olur. Daha karbonhidratlı, şekerli, paketli ya da fastfood gıdalar tüketilir. Duygusal yemenin en zorlayıcı kısmı doyma hissidir. Çünkü duygusal yemede doyma hissi genelde hissedilmez. Ancak fiziksel bir acıya dönüştüğünde fark edilir. Yemek yeme davranışından sonra sıklıkla pişmanlık, suçluluk, utanç gibi duygular hissediyorsanız bunun bir duygusal yeme davranışı olduğunu anlayabilirsiniz.

‘Duygusal yeme bozukluğuyla nasıl baş edebilirim?’ diyorsanız bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle sağlıkla kalın…