Kadın annedir. Kadın öğretmendir. Kadın aşçıdır. Kadın temizlikçidir. Kadın doktordur. Kadın işçidir. Kadın kadındır. Sıra kendisine gelene kadar kadın her şeydir.

Kadın annedir. Kadın öğretmendir. Kadın aşçıdır. Kadın temizlikçidir. Kadın doktordur. Kadın işçidir. Kadın kadındır. Sıra kendisine gelene kadar kadın her şeydir. Kadın toplumun en önemli parçası olmasına rağmen kendi parçası olan memelerinin sağlığından haberdar değil. Bir yılda dünyada 2 milyon, Türkiye’de ise 25 bin kadına meme kanseri teşhisi konmasına rağmen, toplum ve kadınlar bu kanser türünden pek haberdar değil.

Sağlık kuruluşlarının tanı ve tedaviyi ücretsiz olarak yaptığı halde erken evre meme kanseri oranı yüzde 35’i geçmiyor. Kadınlar kendi bedenlerine bu kadar uzak kalmamalı. Meme kanserinin önemini anlatmak, toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 1985’ten itibaren dünyada Ekim ayı, Meme Kanseri Farkındalık Ayı olarak kabul edil. Ekim ayı boyunca çeşitli etkinlikler ve artık meme kanserinde sembol haline gelen “pembe kurdela” ile toplumun özellikle de kadınların dikkati meme kanserine çekiliyor.  Meme kanseri nedir? Nasıl olduğunu, nasıl tedavi edildiğini, risk gruplarını, belirtilerini bilmiyoruz. Ekim ayının amacı bu sorulara cevap vermek. Meme dokusundaki süt kanalını oluşturan ve süt yapıcı hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalmasıyla ortaya çıkar. Hastalığın asıl sebebi tam olarak bilinmese de kalıtım, beslenme şekli, sosyo-ekonomik durum, regl durumu, doğumlar, doğum kontrol hapları gibi birçok etken bulunmaktadır. Meme kanserine sebep olan hücrelerin büyümesi ve çoğalması oldukça zaman alır. Ancak çoğaldıktan sonra hücrelerin lenf ve kan yoluyla vücudun diğer organlarına yayılabilir. Meme kanserinin en önemli noktası da işte burası. Kanserli hücrelerin diğer organlara yayılması. Erken teşhis sayesinde diğer organlara da hastalık yayılmadan tedavi edilebilir. Düzenli olarak evde kadınların kendi fiziksel muayenehanesini yapabileceği bazı basit yöntemler kadınlara anlatılıyor. Her yıl düzenli olarak yaptırılacak doktor muayenesi ile erken teşhis hayat kurtarıyor.

Tanı ve tedavide son 20 yılda elde edilen ilerlemeler sayesinde erken evre meme kanseri tedavi edilebilen bir hastalık haline gelmiştir. Üstelik tedavi meme korunarak yapılmaktadır. Meme kanserine, erken konulan tanıya ve kadın sağlığına dikkat çekmek amacıyla Ekim ayında Özel Biga Can Hastanesi, Biga’daki kadın gazetecilere ücretsiz meme kanseri muayenesi yaptı. Op. Dr. Uğur Doğru’nun gözetiminde gerçekleşen muayeneden olumsuz bir sonuç çıkmaması sevindiriciydi. Kendilerine geç de olsa sizler huzurunda teşekkür eder, tüm kadınlara yılda bir kez meme muayenesini ihmal etmemesini öneririm. Aradan bir ay geçti. Ofis açma telaşı, ofisin düzenlenmesi, çocukların eğitimi, yeni pandemi süreçleri derken yazıya elim ermedi. Okurlarımdan özellikle özür diliyorum. Bir ay gibi uzunca bir süre geçmesine rağmen, bu konuda bir uyarı yapmanın çok da önemsiz olmadığını, bu konuda bir uyarı yapmak için çok da geç olmadığını düşünüyorum. Yazıyı geç de olsa sizlerle paylaşıyorum ama meme kanserinde erken tanı gerçekten çok önemli.